Първи "рекорд" на новия парламент: 23 минути заседание

Сцена от пленарната зала на 12 май, петък. БГНЕС

Новият парламент отбеляза първи рекорд по най-кратко заседание – 23 минути, в които успя да проведе първия си парламентарен контрол, в който пък за пръв път участваха министри от новото правителство. След това депутатите се разотидоха, тъй като няма законопроекти, които да дебатират.

В петък министърът на вътрешните работи Валентин Радев отговори на въпрос на БСП за състоянието на оградата по границата и готовността за противодействие на нелегалната миграция Радев увери, че всичко е наред. Той отчете, че миграционният натиск е намалял между 8 и 10 пъти през последните месеци и че остава да бъдат построени 21 километра ограда по границата с Турция. Към вече изградени 30 километра все още няма прилежащи пътища, което затруднява охраната и амортизира техниката.

По думите му се бави усвояването на 160-те милиона евро, които Европейският съюз предостави на България за подобряване на граничния контрол. "Бавно стават обществените поръчки, но ние няма да променим съществено това, което в момента съществува, тъй като се справяме добре", каза той.

Заседанието на НС започна с декларация, в която парламентарната група на "БСП за България" поиска преразглеждане и увеличение на бюджета на здравната каса, тъй като не е приемливо едни болници да получават увеличени финансиране, а други не.

Кратките парламентарни заседания или въобще липсата на такива в работен за депутатите ден (обикновено поради липса на кворум) стана нещо обичайно в последните години.

По този повод Kafene.net припомня, че основата заплата на българските народни представители е 3 210 лева на месец. На тази база се изчислява надбавка от 1% за всяка година стаж, като при 30 години заплатата става 4 200 лева на месец.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?