Първи случай на ебола във Великобритания

Първи случай на ебола във Великобритания

Великобритания обяви първия случай на заразен с ебола на своя територия, съобщават световните информационни агенции. Става дума за завърнал се наскоро от Сиера Леоне здравен работник, който в понеделник е бил диагностициран с вируса от лекари в Глазгоу. Той е настанен за лечение в инфекциозно отделение на болницата ”Гартнавел” в града, съобщава шотландското правителство.

Жената, участвала в борбата със заболяването в Западна Африка. Тя се е завърнала от Сиера Леоне в неделя през нощта. След пристигането ѝ на Хийтроу през Казабланка, тя се качила на самолет за Глазгоу, където се почувствала зле.

Пациентката, чието име не се съобщава, е прекарала нощта в отделението за инфекциозни заболявания в болницата.

Пациентката ще премине курс на лечение в Кралската свободна болница в Северен Лондон. "Ние разполагаме с всичкото нужно оборудване, както и с висококвалифицирани специалисти за работа с такива болни", казва заместник-главният лекар проф. Джон Уотсън. Той отбелязва, че рискът от разпространение на вируса във Великобритания остава незначителен.

Британските здравни власти издирват 71 пътници от полет на авиокомпания "Бритиш еъруейс", с който за Глазгоу е пътувала и заразената с вируса жена. Смята се, че жената е имала контакт само с един човек в Шотландия, освен пътниците в самолета и медицинския персонал в болницата.

Споделяне

Още от Свят