Първи случаи на коронавирус от над 100 дни в Нова Зеландия

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн

В Нова Зеландия са регистрирани нови случаи на коронавирус за пръв път от над 100 дни, предаде Асошиейтед прес.

Четири случая на коронавирус са били открити в едно домакинство в Окланд. Произходът на заразата е неясен.

В продължение на 102 дни Нова Зеландия не бе регистрирала инфекции, предадени на местна почва.

Министър-председателката Джасинда Ардърн обяви, че в Окланд, най-големия град в страната, влиза в сила от утре по обед трето ниво на заплаха за общественото здраве.

Това означава, че хората ще бъдат призовани да си стоят по домовете, а барове и много други търговски обекти ще бъдат затворени.

Тези три дни ще ни дадат време да оценим ситуацията, да съберем информация, да се уверим, че разполагаме с широко проследяване на контактите, така че да разберем повече за това как са възникнали тези случаи и да вземем решения как да реагираме, след като вече имаме повече информация, каза днес вечерта Ардърн на спешно свикана пресконференция.

Министър-председателката уточни, че пътуването до Окланд ще е позволено само за негови жители, които си отиват у дома.

Останалата част от Нова Зеландия до петък ще бъде поставена във второ ниво на тревога. Това означава, че масови събирания ще бъдат ограничени до 100 присъстващи и ще трябва да се спазва физическа дистанция.

Генералният директор по здравеопазването Ашли Блумфийлд каза, че заразата е била потвърдена, след като човек на възраст между 50 и 60 години вчера отишъл със симптоми при личния си лекар и двете му проби били положителни. След това били тествани шестима други членове на същото домакинство, и трима от тях дали положителни проби.

Първият установен заразен в това семейство не е пътувал в чужбина и източникът на зараза остава неизяснен.

До днес единствените известни случаи на коронавирус в Нова Зеландия бяха 22 души, които наскоро са се върнали от чужбина и са поставени под карантина на границата.

Досега Нова Зеландия е хвалена в цял свят за начина, по който се справя с епидемията, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус