Първи случай на коронавирус в евроинституциите

Европейската централна банка отменя конференции, пътувания и събития до 20 април

Първи случай на коронавирус в евроинституциите

Първи случай на заразен служител на евроинституциите е регистриран в Европейската агенция за отбрана, съобщи Euractive. Впоследствие информацията бе потвърдена от говорителката на Европейската комисия Дана Спинант.

Става дума за високопоставен служител на агенцията, който се е върнал на 23 февруари от пътуване до Италия. Според Euractive след това служителият е провел среща, продължила около 4 часа, с приблизително 30 представители на други евроинституции. От ЕК обаче опровергаха това твърдение, като заявиха, че заразеният не е участвал в подобно заседание.

Служителят се почувствал зле в събота (29 февруари) и е дал положителен тест за COVID-19, допълва Euractive.

Заради случая Европейската агенция за отбрана отмени всичките си срещи до 13 март като предпазна мярка. Отменени са и всички участия на служители във външни срещи до 13 март.

Европейският чиновник е бил включен в данните за регистрирани на територията на Белгия заразени с новия коронавирус, казаха още от ЕК. Брюксел проучва актуализиране на мерките си за превенция срещу разпространението на заразата с коронавируса, след като Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, базиран в Стокхолм, повиши степента на риска.

Междувременно, други евроинституции също взеха предпазни мерки и помолиха служителите, посещавали райони, засегнати от новия коронавирус, да работят от домовете си.

Европейската централна банка (ЕЦБ) прекратява временно събитията, пътуванията на персонала си, а също и посещенията в централата във Франкфурт, съобщи Politico. Мярката ще е в сила поне до 20 април.

Пресконференциите за провежданата парична политика обаче на този етап ще се провеждат по график.

Преди ден ЕЦБ заяви, че е готова да вземе подходящи мерки срещу рисковете, които грозят икономиката заради разпространението на коронавируса. В петък шефът на Управлението за федерален резерв на Съединените Джером Пауъл също каза, че неговата институция е готова да се намеси, ако е необходимо, във връзка въздействието на епидемията от коронавируса върху американската икономика.

Предстои министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-7 да обсъдят ситуацията с коронавируса и влиянието му върху икономиката във видеоконферентен разговор.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа