Първи смъртен случай от свински грип в Европа

Първи смъртен случай от свински грип в Европа

Болен от свински грип е починал в неделя във Великобритания. Това е първият смъртен случай в резултат на тази болест в европейска страна. Пациентът е починал в болница в град Глазгоу. В специално съобщение на шотландското правителство се казва, че той е имал и други проблеми със здравето.

Пациентът е един от десетимата, лекувани от свински грип в същата болница.

Броят на заразените с новия грип в Обединеното кралство достигна 1226 души, което я прави най-засегнатата от болестта европейска страна. Вчера в Англия бяха потвърдени нови 61 случая на заболяването.

Според най-новия доклад на Световната здравна организация, 74 страни официално са оповестили 29 669 случая на свински грип, включително 145 починали на американския континент - в Мексико, САЩ, Канада, Чили и Коста Рика.

Междувременно бе потвърден шести смъртен случай в резултат на заболяването в Канада. Починала е жена на около 50-годишна възраст, която е страдала от хронично заболяване. В петък канадските здравни власти потвърдиха 540 нови случая на грипния вирус А(H1N1). Общо в страната са регистрирани 3 515 случая на заболяването.

Властите в Чили обявиха извънредно положение заради разпространението на грип А(H1N1). Броят на регистрираните случаи на свински грип в Чили достигна 2335 души, като двама души са починали, а 56 от заболелите се намират в тежко състояние.

Нови 99 случая на заразяване на хора със свински грип са регистрирани през последното денонощие в Аржентина. Здравните власти в страната съобщиха, че в момента се проучват още почти хиляда случая на възможно заразяване на хора с вируса. Заради сложната епидемиологична ситуация са затворени 46 училища в четири провинции.

Двайсет станаха случаите на грипа А(H1N1) в Гърция. 20-годишна гражданка на Перу, пристигнала в Гърция, е последният случай на заразен с новия грипен вирус. Симптомите при жената са леки и тя няма да бъде приемана в болница.

Осем от пациентите, заразени с вируса, са напълно излекувани. Според здравното министерство симптоматиката на грипа в Гърция продължава да е лека и няма причини за притеснение.

Споделяне

Още от Свят