Първите 105 българи, евакуирани от Ливан пристигнаха в Сирия

Първите 105 българи, евакуирани от Ливан пристигнаха в Сирия

Евакуираните от Ливан 105 българи, предимно жени и деца, са пристигнали в Сирия, съобщиха в сряда следобед от МВнР. В четвъртък ще се върнат в България.

Пътуването на трите специално наети автобуса през Ливан е минало без инциденти. Автобусите са били ескортирани от два автомобила и два цивилни джипа на ливанските сили за сигурност.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин е в непрекъсната телефонна връзка с българските дипломатически представители в Ливан и Сирия, които го информират за акцията по евакуацията и за предстоящото завръщане в България на сънародниците ни, съобщават от МВнР.

Очаква се в сряда вечер евакуираните българи да бъдат настанени в студентски общежития в Алепо, където ще пренощуват. Разходите по нощувката са за сметка на сирийската страна.

В четвъртък те ще тръгнат за Варна със специален полет на "Българиън еър чартър". Предвидено е самолетът да излети в 8.00 часа сутринта и да пристигне във Варна около 10.30-11.00 часа.

Осъществяването на специалния чартърен хуманитарен полет до Сирия и обратно е със специалната санкция на президента на Георги Първанов. Финансовите разходи за полета се поемат от Министерството на транспорта.

В групата от 105 души има 7-8 българи, които са дошли до Бейрут от Южен Ливан. С помощта на фондацията "Харири", Червения кръст, Червения полумесец и страните от ЕС се издирват други българи в Южен Ливан, които по информация на МВнР са между 20 и 30. По-рано през деня от Асоциацията на ливанците в България съобщиха за 20-30 българи в Южен Ливан, където обстановката с кризата в Израел е най-усложнена.

В петък други 107 българи на собствени разноски ще пътуват с автобуси от Бейрут до Алепо, а след това - с чартърен полет до Варна на “Хемус Ер”, която ще пътува и в неделя. Тези наши съграждани са предпочели да пътуват така, защото първоначалните планове за организираното от посолството ни пътуване не било предвидено пътуване със самолет до София, а само по суша през Сирия и Турция до България.

Очаква се още българи да отпътуват от Ливан с френски и гръцки кораб тази вечер. Франция е обещала да качи между 5 и 10 души, а Гърция - между 20 и 30.

МвнР има готовност да окаже съдействие, ако още българи поискат да се евакуират от Ливан, каза Феим Чаушев. От министерството предупредиха, че не могат да гарантират сигурността на българи, които са решили да се евакуират самостоятелно.

Към момента няма данни за пострадали българи в Ливан и Израел, допълниха от външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят