Първите дипломати на България и Румъния: Разширяването на ЕС трябва да продължи

Екатерина Захариева и Теодор Мелешкану. Снимка БГНЕС

Разширяването на Европейския съюз трябва да продължи със Западните Балкани и страните от Източното партньорство, тъй като то ще гарантира сигурност и стабилност на целия континент. Това са подчертали външните министри на България и Румъния - Екатерина Захариева и Теодор Мелешкану, които са се срещнали в резиденция "Евксиноград" в рамките на съвместното заседание на правителствата на двете страни, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Имаме уникалния шанс Съветът на Европейския съюз да се председателства от пет държави, които подкрепят разширяването - Естония, Австрия, България, Румъния и Хърватия, е изтъкнала министър Захариева.

Трябва да подкрепим нашите съседи и приятели от Западните Балкани и Източното партньорство, посочила тя.

Захариева е подчертала, че още в рамките на Естонското председателство, на 26 и 27 октомври т.г., в София, ще се проведе неформален съвет на министрите на правосъдието и вътрешните работи заедно с техните колеги от шестте страни от Западните Балкани, които желаят да станат пълноправни членове на ЕС.

Българският вицепремиер е благодарила на министър Мелешкану за организирането на срещата на първите дипломати на България, Гърция, Румъния и Хърватия в Ню Йорк преди две седмици, на която четирите държави се договориха да подкрепят шестте си съседи от региона с конкретни стъпки в европейската интеграция.

Министър Мелешкану е изразил готовност за сътрудничество в оперативен порядък с българското външно министерство по време на нашето Председателство на Съвета на ЕС, за да може двете страни да координират позициите си.

Двете страни са обсъдили въпросите с напредъка по делимитацията на морските пространства на двете страни и са се договорили следващият кръг разговори да се състои преди края на тази календарна година.

По въпроса за драгирането на българския бряг на река Дунав е договорено да се търсят решения от взаимен интерес, за да се гарантират добри плавателни условия. От българска страна е бил поставен въпросът за възстановяване на православното богослужение на български език в Румъния, както и за компенсация за отнетия български имот в румънската столица.

От страна на министър Мелешкану е поет ангажимент да се търси решение на въпроса с компетентните институции.

Двамата министри са обсъдили още борбата с радикализацията и противодействието на тероризма, редица въпроси от двустранен интерес включително общи проекти, които ще гарантират свързаност между България и Румъния в икономически и инфраструктурен план.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?