Първите дози от ваксината на Johnson & Johnson ще е в ЕС най-рано в средата на април

Първите дози от ваксината на Johnson & Johnson ще е в ЕС най-рано в средата на април

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан предупреди днес, че първите дози от ваксината на американската компания Johnson & Johnson ще бъдат доставени в Европейския съюз най-рано в средата на следващия месец, въпреки че тя бе одобрена от регулаторния орган на ЕС още вчера, предаде Франс прес.

"Имаме европейско решение, но знаем, че доставки ще има най-рано в средата или в края на април", каза Шпан. "Важно е Европейската комисия, в качеството ѝ на страна, подписала споразумението, да води дискусии с Johnson & Johnson", отбеляза Шпан, без да уточни на какво се дължи бавното започване на доставките.

"Договорът с Johnson & Johnson беше подписан през октомври, въпросът е да се разбере какво се е случило", каза германският здравен министър. Той посочи, че 300 милиона евро са били платени предварително, за да може Johnson & Johnson да увеличи производствения си капацитет.

ЕС подписа договор с компанията за 200 милиона дози ваксина, към който има опция за още 200 милиона допълнителни дози. Вчера Johnson & Johnson се ангажира да достави до края на годината на съюза 200 милиона дози.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?