Първите съдии в Международния наказателен съд са избрани

Шест жени и един мъж бяха избрани вчера на първия кръг от гласуването за съдии в Международния наказателен съд /МНС/, предаде Асошиейтед прес.

Представители на 85-те страни, ратифицирали Статута на МНС, ще изберат днес още 11 съдии. МНС трябва да започне работа идния месец в административната столица на Холандия Хага, където всичките 18 съдии ще положат клетва на 11 март.

Най-много гласове във вчерашното гласуване събра Морийн Хардинг Кларк от Ирландия, която сега е съдия в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Сред жените, победили в гласуването, е и председателят на Международния наказателен трибунал за Руанда г-жа Наванетен Пилей от Южна Африка. Единственият мъж, избран на първи тур, е южнокорейският професор Сон Сан Хюн.

Избирането на толкова жени за съдии в МНС е изключително важно, тъй като голяма част от престъпленията, които ще се разглеждат, са извършени именно срещу жени, каза директорът на международната програма за правораздаване на организацията Хюман Райтс Уоч Ричард Дикър. Според Дикър първите дела на МНС ще бъдат свръзани с Кного, Колумбия и Централноафриканската република.

По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: