Първият КСНС на Плевнелиев ще е за кризата

В никакъв случай не сме приятели с премиера, заявява новият президент

Снимка: БГНЕС
Кризата ще е темата на разговор на първия Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) на новия президент Росен Плевнелиев. Срещата ще бъде през февруари. Това съобщава самият той в интервю за "Стандарт", публикувано във вторник. От него не става ясно дали Плевнелиев, който не е член на ГЕРБ, е съгласувал намерението си с управляващите.

Сегашният президент Георги Първанов също поиска свикване на КСНС ,посветен на кризата и икономическата обстановка у нас, но беше бойкотиран от ГЕРБ. Управляващите отказаха да участват с мотив, "че е неуместно да се провежда КСНС, тъй като тези проблеми са от компетентността на изпълнителната власт".

По закон в заседанието на КСНС участват председателят на парламента, премиерът и министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи, на финансите, началникът на Генералния щаб на Българската армия, както и по един представител от всяка парламентарна група. В зависимост от обсъжданите въпроси могат да бъдат привличани и други държавни и политически лица.

Не сме приятели с премиера

На всеки две седмици бъдещият президент се чува по телефона с премиера Бойко Борисов.

"Имаме вече традиция – чуваме се на всеки две седмици. Имаме много работещи отношения с премиера. В никакъв случай не сме приятели. В политиката фактически приятелства няма", казва Плевнелиев в интервюто.

Той заявява, че към Борисов се обръща с думите "господин премиер" и никога не си е позволявал "да му казва Бойко". Премиерът пък вече се обръщал към Плевнелив с господин президент".

"В политиката категорично нямам приятели и нямам намерение да имам", отговаря Плевнелиев на въпроса кои са му приятелите. Той обяснява, че това е част от правилата, които изповядва.

Плевнелиев не отговаря дали има мерки на правителството, които не одобрява, като обещава да направи това, след като стане президент.

"Когато вляза в президентството, една от функциите ми като държавен глава ще е да съм коректив, но коментари по тази тема ще очаквате, когато встъпя в длъжност", казва бъдещият държавен глава.

Той обещава да излезе с идеи за България 2020, за работещи институции и за реформи, включително и здравна.

Първият указ ще е за дипломатите агенти

Както е обещавал многократно, първият указ, който ще подпише Плевнелиев като президент, ще бъде за отзоваването на посланиците агенти на ДС.

Ако Министерството на външните работи е готово с документите, бъдещият държавен глава ще издаде указа "още в първия ден". Плевнелиев "дълбоко се надява, че екипът на външно министерство ще намери работещ вариант, съобразен с решението на Конституционния съд" за дипломатите агенти.

На 10 януари показва първата вълна на президентския екип

"Първата вълна от своя екип" Плевнелиев обещава да покаже на 10 януари и в президентската администрация ще има частична промяна.

Новите попълнения на "Дондуков" 2 няма да са ченгета, казва бъдещият президент. По думите му това е първото задължително условие към кандидатите за работа в президентството. Другите са да знаят езици, да са екипни играчи и общителни, както и да имат административен опит, макар че не е задължително.

"Екипен играч съм и ще делегирам правомощия. Затова се стремя да сформирам силен екип, хората в него трябва да имат мнение по съответните теми и да са много комуникативни. Така че не си представяйте, че президентът ще се среща с всеки член на делегация или посланик", казва Плевнелиев.

Подборът на новите служители в президентството се прави от "ядрото на екипа му". Това по думите на Плевнелиев са бившият зам.-министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, пресаташето му Мария Иванова, бившият началник на кабинета му в министерството Елица Николова, експарламентарният му секретар Павел Анастасов и бившият зам.-министър на икономиката Евгени Ангелов.

Пет президетнски съвета

Новият държавен глава ще работи с пет съвета. Всеки един от тях няма да наброява повече от 30 члена. В съветите ще бъдат поканени работодателски и профсъюзни организации, шестте региона, компетентните министерства, гражданската квота, неправителствени организации, университети и БАН.

"Искаме да въведем прагматичността в съветите, за да не се превръщат просто в говорилня", казва Плевнелиев.

Хората вече го питат за енергийна ефективност, а не за магистрали

Плевнелиев казва, че вече навсякъде хората го "питат за енергийна ефективност, а не за магистрали. Това според него означава, че е успял да зададе повече приоритети и "вече берем плодовете".
На въпроса дали гледа на Изток или на Запад, Плевнелиев отговаря, че "гледа във всички посоки". На Запад е поел ангажимент за европейското развитие на България. В същото време на Изток има един бурно развиващ се азиатски пазар.

Плевнелиев говори за възстановяване на стратегическата позиция на България по отношение на Япония, Южна Корея, Китай и Виетнам, но не обелва и дума за Русия.

У нас трудно се казва "Благодаря!"

"Ставам президент като надпартиен човек, който иска да има ясни приоритети и е обединител", казва Плевнелиев.

На последвалата констатация, че обединителите като Левски имат трагичен край и дали и притеснен от това Плевнелиев отговар, че "няма илюзии".

"У нас трудно се казва "Благодаря!", особено по време на избори и политически битки. Трудно се дава признание за свършеното. Но аз получих добрата оценка от Барозу за магистралите "Люлин" и "Тракия". Естествено не получих "благодаря" от много наши политици.", завършва интервюто с Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?