Първият свидетел на Милошевич обвини Запада в "заговор" срещу сърбите

Бившата юридическа съветничка на Слободоан Милошевич Смиля Аврамов е първият свидетел на защитата на бившия югославски президент пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предаде агенция Франс прес. Във вторник г-жа Аврамов започна да дава показания пред съда в Хага.

Бившата професорка по право, известна с ултра - националистическите си възгледи, заяви, че обучавани от Запада "терористи" са работили за разпада на бивша Югославия.

Милошевич отказа среща със служебните си защитници Милошевич каза, че двамата британски адвокати, които съдът му назначи миналата седмица, представляват Хагския трибунал и отказа да се срещне с тях.

Караджич имал по-голямо влияние сред босненските сърби

Смиля Аврамов каза пред трибунала, че бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич е имал много по-голямо влияние сред сърбите в Босна, отколкото Милошевич, предаде ТАНЮГ.

Тя похвали Караджич като "интелектуалец с висок морал и почтеност", който е взел страната на своя народ в най-трудния момент, допълва Асошиейтед прес.

Радован Караджич се укрива от международното правосъдие от 1995 г., когато трибуналът в Хага го обвини във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид по време на босненския конфликт.

Аврамов каза, че се е разделила с Милошевич в началото на 90-те, защото той бил прекалено сговорчив с международната общност, като се опитвал да сложи край на борбите между сърби, мюсюлмани и хървати.

Въпреки че Караджич и Милошевич имаха различна политическа ориентация, в босненската криза въпросът бе шекспиров - да бъдеш или да не бъдеш. В това разлика не можеше да има, каза професор Аврамов и добави, че влиянието на Караджич в Босна нараснало, защото тогавашната Европейска общност започнала за оказва натиск на Сърбия, че може да въведе санкции за сърбите в Босна.

Смиля Аврамов посочи, че Югославия е била на ръба на гражданска война близо 50 години до разпадането на страната. Тя обвини за избухването на войните на Балканите през 90-те отцепването на Словения и Хърватия, "които отказали да спазват федералните закони."

Аврамов обвини обучавани на Запад терористи за разпада на СФРЮ

Смиля Аврамов е била съветник за министерството на външните работи на бившата югославска федерация и е участвала в преговорите между Сърбия и Хърватия през 90-те години.

Тя заяви пред съда, че "терористични групи", обучавани в Германия, САЩ, Канада и Австралия са действали активно за разрушаването на бивша Югославия.

Свидетелката подкрепи твърденията на Милошевич, че Сърбия е действала при самозащита и отхвърли твърденията на обвинението, че Милошевич искал да възроди Велика Сърбия чрез етническо прочистване в Хърватия и Босна.

Нямаше такава идея. Милошевич бе обсебен от лозунга "братство и единство", каза тя.

Милошевич отказа да разговаря със служебните адвокати

Съдът назначи служебно защитници на бившия югославски президент, тъй като той страда от високо кръвно налягане, има сърдечни проблеми и поради честите му боледувания съдебните заседания се отлагат. Във вторник Милошевич отново опита да се защитава сам.

Председателстващият съдия Патрик Робинсън обаче му изключи микрофона в момента, когато Милошевич за пореден път започна да критикува съда.

"Не искам да слушам същия изтъркан рефрен", каза Робинсън.

Адвокатите Стивън Кей и Джилиан Хигинс следят съдебната процедура от името на Милошевич, за когото бе преценено, че не може да се защитава сам.

Срещу Милошевич са повдигнати 66 обвинения за военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството по време на войните на Балканите през 1990-те години.

Милошевич се представлява сам на процеса от неговото откриване през февруари 2002 г.

Неговите чести заболявания и отсъствия станаха причина за забавянето на делото в месеци, поради което прокурорите го обвиниха, че "манипулира трибунала".

Лекарска комисия установи, че здравословното състояние на бившия президент не му позволява да се защитава сам и че ако продължи, съществува огромен риск за здравето му.

Милошевич може да задава въпроси на свидетелите, но само когато те са проверени от защитниците му.

Във вторник на Милошевич бе казано, че може да разпита свидетеля, след като адвокат Кей приключи с разпита, но той отказа.

Нямам намерение да упражнявам права на помощник на господин Кей. Няма да приема това. Моля Ви, да върнете правото ми да се защитавам сам, каза Милошевич.

Той иска да призове над 1000 свидетели, но едва ли ще може да стори това по време на 150-те дни по време на втората част от процеса, предаде кореспондентът на ББС.

Този месец пред съда трябва да се явят бившите премиери на Гърция и Русия, както и високопоставени политици от САЩ, Канада, Франция и Сърбия.

Споделяне

Още от Балкани