Първият търг за трето поколение мобилен оператор се очаква догодина

Възможно е още в началото на следващата година да бъде обявен първия търг за лиценз за мобилен оператор от трето поколение, съобщи в сряда заместник министърът на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев.

Той съобщи още, че до два месеца правителството ще вземе решение за целево финансиране на освобождаването на честоти от Министерството на отбраната, които да се използват за мобилни комуникации трето поколение (UMTS).

Целият процес по освобождаване на честоти, ползвани в момента от военните, ще продължи три години и ще струва между 60 и 70 млн.лв. Тази цифра обаче може да се промени, тъй като в момента се извършва актуализация на сметките от финансовото министерство по молба на отбраната.

Средствата ще се отпускат на части, за поетапно освобождаване на 60 мегахерца честота.

Освен от МО, освобождаване на честоти се очаква да има още от БТК и Ръководство на въздушното движение, но те ще финансират със собствени средства този процес, посочи Неделчев.

Според Неделчев, този ресурс ще е достатъчен за дейността на три оператора. Очаква се в търга за лиценз за UMTS да участват двата GSM мобилни оператора в България - Мобилтел и Глобул, както и БТК. Според заместника на Николай Василев, няма пречки един оператор да притежава лиценз и за GSM, и за UMTS услуги.

UMTS мобилните оператори предоставят услуги като видеотелефония чрез мобилен телефон, високоскоростен достъп до интернет и други.

Въвеждането на мобилни комуникации трето поколение, както и развитието на спътниковите съобщения са сред целите на държавната политика в областта на телекомуникациите, каза Неделчев на конференция за развитието на телекомуникационните услуги след либерализацията на пазара".

Цели на държавната политика са и модернизация на съобщителната инфраструктура чрез цифровизация, осигуряване на съвместимост с мрежите на страните-членки на НАТО, предоставяне на далекосъобщителни услуги в икономически слабо развити райони и други.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?