Първо решение на Съда на ЕС за Великобритания след Брекзит

Първо решение на Съда на ЕС за Великобритания след Брекзит

Съдът на Европейския съюз постанови, че Великобритания от години надвишава ограниченията за замърсяване на въздуха, и разпореди страната да спазва правилата, предаде Ройтерс.

Това е първото решение на съда в Люксембург срещу Обединеното кралство след излизането му от съюза. Британското правителство е дало съгласието си да изпълнява всички решения на съда, които се отнасят за периода преди Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Европейските магистрати обявиха, че от 2010 до 2017 г. Великобритания "систематично и непрестанно" е превишавала лимита за изпускане в атмосферата на азотен двуокис в 16 области, сред които Лондон, Манчестър, Северна Англия, и Глазгоу. Освен това в британската столица са били нарушавани почасовите норми на емисиите на азотен диоксид, а правителството не е взело мерки за възможно най-голямото им ограничаване.

Съдът на ЕС нареди на Великобритания да намали своите емисии под максимално допустимите в съюза равнища. В противен случай Европейската комисия ще реши дали да започне наказателна процедура срещу страната, въпреки че тя вече не е част от ЕС, и може да ѝ наложи финансови сакции.

Британското министерство на околната среда заяви, че проучва решението. "Замърсяването на въздуха е намалено значително на национално ниво след 2010 г. Сега ние сме извън ЕС и продължаваме да осъществяваме нашия план за 3,8 милиарда лири (5,3 милиарда долара) за качеството на въздуха", каза говорител на ведомството.

Автомобилният транспорт е главният източник на емисии на азотен диоксид, в резултат на което градските зони са най-засегнати. Продължителното излагане на замърсен въздух причинява диабет, белодробни заболявания и рак, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?