ПАСЕ: Истерията около свинския грип доведе до разхищение на пари и напразни страхове

Действията на Световната здравна организация, агенциите на Европейския съюз и националните правителства срещу пандемията на грипния вирус H1N1 доведоха до големи разхищения на държавни пари и породиха напразни страхове у хората в Европа. Това се посочва в доклад на Комисията по социалните, здравните и семейните въпроси към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Докладът ще бъде обсъден от депутатите от 47-те страни членки на лятната сесия на ПАСЕ в Страсбург на 24 юни.

Текстът, изготвен от британския депутат Пол Флин, бе одобрен в петък от парламентарната комисия преди разискванията в пленарната зала.

"Има изобилни доказателства, че сериозността на пандемията бе силно преувеличена от СЗО, което доведе до неоснователно преразглеждане на приоритетите на общественото здравеопазване, каза Флин пред комисията.

Според депутата пандемията не е била реална, а кампанията за ваксиниране е била "широко лечение с плацебо".

Комисията посочва, че има сериозни пропуски в процеса на взимане на решения за свинския грип. Те повдигат въпроси за прозрачността и за влиянието на фармацевтичната индустрия в този процес. Подкопаното доверие към съветите, давани в подобни случаи, може да окаже катастрофално въздействие, ако в бъдеще избухне сериозна пандемия, предупреждава комисията.

Британското специализирано списание Brirtish Medical Journal (BMJ) също подлага на остра критика действията на Световната здравна организация към пандемията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"СЗО трябва да възстанови доверието към себе си, а Европа трябва да предприеме законодателни мерки", пише списанието след разследване на случая, извършено заедно с лондонското Бюро за разследваща журналистика (Bureau of Investigative Journalism – BIJ).

По указания от СЗО правителствата натрупаха големи запаси от антивирусни медикаменти и купиха ваксини за милиарди долари.

Значителна част от тях останаха неизползвани, тъй като пандемията се оказа далеч по-малка, отколкото очакваха експертите и това подхрани съмнения, че фармацевтичните компании са влияели върху решенията на СЗО, пише BMJ. Според разследването препоръките на СЗО за използването на антивирусни лекарства са били изготвени от експерти, които са били консултанти на производителите на тези медикаменти - фармацевтичните компании Roche и GlaxoSmithKline (GSK).

Нарушавайки собствените си правила, СЗО не е споменала за тези конфликти на интереси, сочат резултатите от разследването. За да върне доверието към себе си, СЗО трябва да обяви имената на експертите, чиито съвети е използвала, както и евентуалните им връзки с индустрията.

Освен това СЗО трябва да разработи по-стриктни правила в отношенията с индустрията, се казва в статията, цитирана от Франс прес.

Споделяне

Още от Европа