ПАСЕ очаква Триполи да преразгледа смъртните присъди

Председателят на ПАСЕ Петер Шидер изрази очакване съдът в Триполи да преразгледа смъртните присъди, произнесени на българските медицински сестри и палестинския лекар. Той каза това в заключенията за форума, в който участваха председателите на националните парламенти на 45-те държави-членки на Съвета на Европа (СЕ), на парламентарните асамблеи на НАТО, ОССЕ, Европейският парламент в Страсбург.

Между шестте основни предложения за продължаване на политическия дебат и взаимодействие председателят на ПАСЕ включи и въпроса за българските медици в Либия. Той заяви, че е обсъдил с председателите на другите европейски асамблеи възможността да играят ролята на медиатори по важни международни въпроси по молба на националните парламенти. Като пример Шидер посочи ПАСЕ, която по молба на България следи и ще продължава активния си ангажимент във връзка с процеса срещу българите.

Включването на въпроса е в резултат на вчерашното изявление към форума, което направи заместник-председателят на НС Камелия Касабова. Тя информира форума за смъртните присъди на българските медицински сестри и помоли председателя на ПАСЕ да намери подходяща формула да вземе отношение по този въпрос.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: