ПАСЕ осъди Русия за анархията в Чечения

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова с резолюция Русия да сложи край на "обстановката на безнаказаност", която цари в Чечения.

В резолюцията се констатира, че продължаващите повсеместно нарушения на правата на човека в размирната република са "ключов момент във всички изказвания на членовете на Съвета на Европа по тази тема". ПАСЕ заявява, че нейна основна цел сега е да убеди Русия да признае своите грешки.

В документа се твърди, че "референдумът за конституцията, проведен в Чечения през март 2003 година, а също и президентските избори през октомври 2003 година и август 2004 година, са свидетелствали за появата на нов тип нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, свързани с правото на свобода на избора и свобода на словото".

По данни на РИА Новости, в резолюцията на Русия се предлага да проведе "задълбочено разследване и да предприеме съдебни мерки по отношение на всички нарушения на правата на човека, независимо кои са авторите им. Освен това, ПАСЕ настоява за систематичен мониторинг на обстановката в Чечения от членовете на "националните и международните правозащитни организации" и "на облекчен достъп до региона за националните и международните средства за масова информация".

Резолюцията призовава руския парламент "по най-бързия начин да създаде парламентарна комисия за разследване на обвиненията за нарушаване на човешките права, изявени в отношенията на различни клонове на изпълнителната власт".

Делегацията на Русия е изразила несъгласие с констатациите на германския депутат Рудолф Бидинг, въз основа на чийто доклад е изработена резолюцията.

Руските депутати са предложили значително количество поправки в доклада, голяма част от които са били отклонени от участниците в заседанието. В отговор представителите на Русия са подготвили особено мнение във връзка с доклада на Бидинг и са заявили, че ще поискат включването му в изброяването на официалните документи на сесията.

Според руския депутат Ахмар Завгаев докладът на Рудолф Биндинг за правата на човека в Чечения "демонстрира неразбиране на антитерористичната операция в републиката", предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на руснака, Биндинг дори не е успял в достойна форма да изрази съболезнования за неотдавнашните нападения в Русия, включително за терористичния акт в град Беслан. Завгаев подчерта, че Биндинг трябва да понесе моралната отговорност за оправдаването на терористите.

Резолюцията по доклада на Бидинг е била утвърдена със 75 на 18 гласа.

В четвъртък ПАСЕ гласува няколко резолюции, в които терористичният акт в Беслан бе най-остро осъден. Той бе окачествен като изключително тежко престъпление срещу човечеството. Същевременно асамблеята изрази тревога да не се стигне до нова вълна от терористични актове в Северен Кавказ.

Руските власти бяха призовани също да се въздържат от всякакъв натиск срещу близки на напуснали Чечения граждани, да вземат мерки за подобряване на икономиката на републиката и за осигуряване на по-добри условия на живот за избягалите в други страни чеченци.

В докладите бе обрисувана мрачна картина на разгледаните в тях проблеми. За върховенство на закона в Чечения и дума не може да става. Демократични институции там на практика не съществуват, хората живеят в страх и мизерия, организираната престъпност и шефове на местни банди се борят за бързи печалби.

Положението с правата на човека е катастрофално. Погазването на тези права е ежедневие. Безчет са убийства, изчезването на граждани, мъченията, вземането на заложници, насилията, извършвани от различните страни в конфликта.

Прогонените от родните им места чеченци в съседни страни живеят в крайно тежки условия. Известно подобрение се отбелязва само за чеченците, намерили подслон в Ингушетия.

ПАСЕ поиска от Съвета на Европа да разработи, заедно с Русия, специална програма за помощ на чеченската република, а страните-членки на Съвета на Европа - да засилят финансовата си подкрепа за възстановяването на Чечения.

Още от Свят