ПАСЕ отхвърли българските кандидати за съдия в Страсбург

ПАСЕ отхвърли българските кандидати за съдия в Страсбург

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е отхвърлила в понеделник и тримата български кандидати за съдия в Страсбург и е поискала  София да изпрати бързо нови предложения, съобщи в. „Дневник”.

Български съдия трябва да заеме мястото на Снежана Ботушарова в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), чиито мандат изтича в края на октомври.

Кандидатите на България бяха бившият зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, който напусна поста си именно за да кандидатства, адвокатът Снежинка Сапунджиева и преподавателят в Бургаския свободен университет Момяна Гунева.

Според ПАСЕ и тримата не отговарят на критериите за ЕСПЧ. Кандидатурите на тримата са били отхвърлени от правната комисия на асамблеята още на ниво биографии, а сред критериите са високият морал и професионализмът.

Номинирането на тримата юристи, от които Съветът на Европа трябва да избере българския съдия, беше съпроводено със скандал у нас заради липсата на обективност и прозрачност и заради конфликта на интереси при подбора на кандидатурите, особено при случая с Маргарит Ганев, напомня в. „Дневник”. Подчинени на зам.-министъра участваха в комисията, която пресяваше кандидатите. Това принуди тогавашният министър на правосъдието Георги Петканов да дава обяснения в парламента.

Пред „Дневник” председателят на българската делегация в ПАСЕ Юнал Лютфи е казал, че въпросът с отхвърлените кандидатури се проучва. Сегашният министър на правосъдието Миглена Тачева ще вземе отношение по случая, когато се прибере от Лисабон.

Комисията на ПАСЕ е отхвърлила и кандидатите на Азербайджан, Турция, Молдова и Сан Марино.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?