Кандидатите за съда в Страсбург ще бъдат изслушани и в парламента

Кандидатите за съда в Страсбург ще бъдат изслушани и в парламента

Новите трима кандидати за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) този път ще бъдат изслушани и от две комисии в Народното събрание – правната и комисията по правата на човека. Това съобщи в петък по време на парламентарния контрол министърът на правосъдието Миглена Тачева (НДСВ), която отговори на питане на Екатерина Михайлова и Елиана Масева от ДСБ за отхвърлянето на предишните български номинации за Евросъда. 

Миналата седмица Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) върна тримата ни кандидати заради “недостатъчно добро познаване” на чужди езици и ”недостатъчна” юридическа подготовка в областта на правата на човека. В петък министърът коментира, че все още не е получила официалните мотиви за отказа на ПАСЕ.

По думите на Тачева, преди да бъдат изслушани в парламента, новите кандидати ще бъдат изпитани от нарочна комисия, “на която ще покажат езиковата си подготовка и юридическата компетентност с познанията по европейската конвенция по правата на човека и практиката на Европейския съд в Страсбург”.

Министърът отново обясни, че ще се направи всичко възможно процесът по номинация, който трябва да завърши до средата на ноември,  да е достатъчно прозрачен, за да не се хвърля и сянка на съмнение за излъчените юристи. Тачева съобщи, че вече е уточнена и датата за интервюто на българските кандидатури за ЕСПЧ – 17 декември.

Миглена Тачева посочи, че към момента в България няма правна уредба или правила, по които да се избират кандидатите за евросъдилищата. Затова било нужно да се постави въпросът за изготвяне на нормативен акт, който да регламентира избора. “Когато няма правила, не може да се каже, че сме ги нарушили. Формално има две препоръки на ПАСЕ, които България вече е изпълнила”, каза тя.

Според изискванията на Европа съдиите в Страсбург трябва да владеят добре френски и английски език. ПАСЕ държи всички кандидати за евромагистрати да имат задължително юридическо образование, да са практикували съдийската професия и да имат научни публикации в областта на защитата на човешките права.

Преди месец до ПАСЕ бяха изпратени кандидатурите на бившия зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, който напусна поста си, за да участва в номинацията, на адвоката Снежинка Сапунджиева и на преподавателя в Бургаския свободен университет Момяна Гунева. Един от тях трябваше да замести сегашния български представител в ЕСПЧ съдия Снежана Ботушарова, чиито мандат изтича в края на октомври.

Ганев обаче стана причина за скандал и обвинения в конфликт на интереси, тъй като негови подчинени във ведомството участваха в процедурата по пресяване на кандидатите за място в Европейския съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България