Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Паси: Делото в Либия няма да приключи бързо

0 коментара

Делото в Либия няма да приключи така бързо, както на нас ни се иска, каза след завръщането си от Триполи и Бенгази външният министър Соломон Паси.

Либийската страна не е дала никакви гаранции, че смъртните присъди на петте медицински сестри и палестинеца д-р Ашраф ще бъдат отменени на втора инстанция. Българската страна е декларирала обаче, че натискът над Триполи от страна на международните организации ще се усилва, ако не се стигне до благоприятен изход от делото, заяви по-рано днес зам.министърът на външните работи Гергана Грънчарова пред радио "Нова Европа".

Либийците показали , че "уважават нашите искания и нашите аргументи. С каквото могат, ще съдействат за това истината да възтържествува във възможно най-кратки срокове".

Засега не е известно дали либийският лидер Муамар Кадафи ще приеме поканата на президента Георги Първанов да посети България, която е била предадена от външния ни министър Соломон Паси на колегата му Шалкам. Кадафи не прие Паси по време на посещението му в Триполи, осъществено след срещи в Брюксел, където Европейската комисия и ЕС потвърди позицията си в защита на медиците.

В София Паси каза, че е предал посланието на президента Георги Първанов, че е готов да се срещне с полковник Кадафи както в Триполи, така и в България, а може и на трето удобно място. Моята оценка е, че ако полковник Кадафи приеме или предложи подобна среща, това ще е сигнал, че делото е доста напреднало, каза министър Паси.

Делегацията се завърна в България без д-р Здравко Георгиев, който засега не може да получи изходна виза, тъй като най-вероятно прокуратурата на Либия ще обжалва присъдата му, каза министър Паси.

България няма друг шанс освен да чака

Соломон Паси окачестви визитата си в Либия като "мъчителна". Според него с обявените смъртни присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар либийската страна е станала заложник на общественото мнение, което сама е създала.

Решение по делото ще има, но за нас е важно, в какви срокове ще дойде то, посочи Паси след като обяви, че процесът няма да приключи скоро. По думите му основният въпрос, който е поставен пред либийската страна, е бил за сроковете. Той добави, че е отнесъл на либийската страна ясната и категорична оценка на българското правителство за резултатите по делото до тук, които по думите на Паси, са неприемливи и не говорят за справедливо решение. Информирахме либийската страна, че се надяваме истината да възтържествува на следващата инстанция, добави българският външен министър.

Либийският адвокат на българите Осман Бизанти заяви вчера, че процедурата по обжалването на присъдите ще отнеме от 6 месеца до една година. Ако Висшият съдебен съвет не потвърди смъртните присъди, той ще върне делото на Апелативния съд в Бенгази, който друг съдебен състав ще го гледа отначало.

Българската страна няма друг шанс, освен да приеме това, че има определени правила според вътрешното законодателство, които трябва да бъдат извървени, заяви по-рано днес и зам.министър Грънчарова.

Заявихме, че за нас медицинските сестри, които са задържани в Бенгази, са невинни. Категорично заявихме, че ние не приемаме хората, които са упражнявали насилие върху тях, да бъдат оставени на свобода, както и че смятаме, че всяко прекомерно удължаване на сроковете между различните съдебни инстанции е нарушение на човешките права, каза Грънчарова.

"От либийска гледна точка оценката на процеса не е в значителна степен променена. Те смятат, че това е процес, който почива на тяхното вътрешно законодателство, и че чисто процедурно съответните инстанции е необходимо да бъдат покрити. Те продължават да твърдят, че става въпрос за съдебна инстанция, за съдебна процедура, която трябва да бъде извървяна от началото до края според законодателството на либийската страна. В същия момент те си дават сметка и за положението, в което е българската страна. Очевидно за тях силният обществен натиск е трудно разбираем, почти непонятен", заяви Грънчарова.

Либия не приема външен натиск

Паси ще информира представителите на 25-те страни от ЕС в понеделник за резултатите от визитата си в Либия. Той припомни, че посещението му в Триполи бе осъществено непосредствено след среща с председателя на Европейската комисия Романо Проди, който има, по думите на Паси, "много ясен,обективен и добре очертан план" за развитието на случая с българските медици. Романо Проди не от вчера работи по този случай и не веднъж го е поставял пред либийската страна, подчерта министър Паси. Той още веднъж посочи, че случаят с българските медици не е само български, а е грижа на целия Европейски съюз.

Външният министър Шалкам разбирал много добре чувствителността на българската страна по въпроса, но се опитал да прави интерпретация от външнополитическа гледна точка, каза Грънчарова. На въпрос има ли разминаване между политическите пластове на процеса и юридическите му параметри, тя заяви, че "има комбинация между юридически параметри и политически елементи". Самият г-н Шалкам каза, че почти няма случай, чисто от житейска гледна точка дори, в който да няма политическо измерение, посочи зам.министърът.

"За всички е ясно, че в момента либийската страна е подложена на изключителен външнополитически натиск и това определено не създава комфортно усещане в тях", каза Грънчарова.

Външнополитическият натиск от страна на ЕС и САЩ, а също и от България срещу произнесените присъди, по думите на Грънчарова, в Либия се третира като пречка за реинтеграцията на страната в международната общност.

Либийците са подчертали,че в България не се проявява разбиране за трагедията със заразените деца в Бенгази. Грънчарова уточни, че българската страна си дава сметка и трябва "да проявим разбиране към това, че в случая става въпрос заразяването на повече от 400 деца в един град като Бенгази, което на практика води до сериозен обществен и политически натиск върху либийските власти и паралелно с това, че става въпрос за един юридически процес, който е свързан с определени юридически процедури, които трябва да бъдат извървени".

Сестрите искат подсилване на защитата, Паси им вдъхва кураж

По думите на министър Паси българските медицински сестри и палестинецът Ашраф, с които той се видя, са в завидно за положението им състояние на духа. Вдъхнахме им допълнителен кураж и бодрост и ги уверихме, че сме с тях на всеки етап от делото, независимо, колко е труден той, каза още Паси.

Искаме подсилване на защитата, независимо какви ще са адвокатите, каза пред БНР Кристияна Вълчева. "Искаме подсилване на всичко - на защита и на усилия, на всичко, искаме непрекъснат натиск и непрекъсната работа", каза Кристияна Вълчева. Само за миг да бъде допусната пролука, тя ще бъде използвана в наша вреда", допълни Вълчева.

Тя уточни, че не е задължително да имат отделни адвокати, както и че медицинските сестри са доволни от досегашните си адвокати Бизанти и Ялнъзов. Кристияна Вълчева посочи, че е против отстраняване на адвокат Осман Бизанти от делото.

Защитата ни трябва да бъде подсилена с още адвокати, като не се отказвам от екипа, който работи в момента, каза и медицинската сестра Нася Ненова. Тя допълни, че заедно с настоящия екип може да работи и предишният, работил в Народния съд. Ненова също бе категорична, че нито един адвокат, работил до момента, не трябва да бъде отстраняван.

Единствено Валя Червеняшка иска да се откаже от либийския защитник Осман Бизанти.

Делегацията, водена от Паси, след разговорите в Триполи, посети снощи осъдените сестри в затвора в Бенгази.

На министър Паси отново са дадени различни обещания, които не са особено съществени - относно преместването, относно ускоряването на процедурата, каза още Кристияна Вълчева. До този момент либийците почти на нищо не се отстояли от това, което са обещали. Досега останахме излъгани във всичките им обещания, посочи медицинската сестра.

Петте медицински сестри очакват да бъдат преместени в Триполи. Преместването може и да не се случи, тъй като Върховният съд може да върне делото в Апелативния съд в Бенгази за доразглеждане от друг съдебен състав.

Прокуратурата може да обжалва присъдата на д-р Георгиев

Делегацията на МВнР се завърна у нас без д-р Здравко Георгиев, който е в посолството ни в Триполи. Зам. министър Грънчарова заяви, че се очаква либийската прокуратура да заяви, че няма да обжалва неговата присъда. По думите обжалването е теоретично възможен вариант. Същата възможност допусна и външният министър Соломон Паси, който каза, че въпросът за д-р Герогиев е бил поставен по време на разговорите.

Пред Дарик радио д-р Георгиев заяви, че медиците очакват някакво развитие след приключилата визита на външния ни министър. Той е разговарял с изпълнителния директор на фондация Кадафи. Той ми даде пълните си уверения, че фондацията ще продължава да се грижи в хуманитарен аспект за нашите сестри и палестинския доктор.

"Въпрос на дни е да бъдат преместени в Триполи и то на хубаво място, при добри условия и че ще им бъде оказано съдействие по отношение на здравното осигуряване, зъболечение.

Той обещал също да се задвижи процедурата по издаване на визата му само ако няма "някакви правни затруднения". Поне до този момент, както и господин Бизанти ми каза, няма никакво правно основание за моето задържане тук. Така че днес аз пак ще разговарям с Бизанти." , каза д-р Георгиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.