Паси не е обещал нищо окуражаващо на медиците ни в Либия

Външният министър Соломон Паси се срещна с подсъдимите български медици и разговаря повече от час с тях в Бенгази.

Медиците за пореден път са споделили с Паси надеждите си за по-бърза развръзка на делото, но както каза след срещата една от медицинските сестри, той не е могъл да им обещае нищо окуражаващо, предаде кореспондент на БНР.

Още с пристигането си при шестимата външният министър ги помоли да не очакват от него да прогнозира в какъв срок ще приключи делото.

Преди около два месеца българските власти прогнозираха, че процесът ще приключи до началото на ноември, когато започват религиозните празници за Рамазан байрама. Това не само не се случи, но след подновяването на съдебните заседания, съдът в Бенгази реши да се направи нова медицинска експертиза от либийски лекари, която последно да каже дали има умишлено заразяване със СПИН в детската болница в града.

На днешната среща медиците са казали още, че разчитат той да потърси съдействие на най-високо ниво по техния случай. В програмата на двудневната визита на Соломон паси в Либия не е включена среща с лидера на джамахирията Моамар Кадафи, но според медийни информации не е изключено такава да се състои. Очаква се в петък вечер делегацията да се завърне в Триполи, където ще участва в официална вечеря, давана от министъра на външните работи на Либия Мохамед Шалгам, домакин на посещението.

На летището в Бенгази Паси бе посрещнат от представителката на фондация "Кадафи" в града, тя го придружи и при посещението му в затвора, където са шестимата българи.

Шестимата български медици са притеснени от решението на съда да назначи медицинска експертиза по делото, както и от факта, че експертната комисия, която ще се произнася по решаващи за изхода на делото въпроси, е съставена само от либийски лекари. Двама от членовете на комисията са от Триполи, а трима са жители на Бенгази.

На 19 декември, трима от медиците ни - Нася Ненова, Кристиана Вълчева и съпругът и д-р Здравко Георгиев не присъстваха на съдебното заседание, защото бяха освободени от лекаря на затвора.

Сънародниците ни все още не са получили необходимата им медицинска помощ, но вчера са били посетени от лекари и са получили обещания за изследване и лечение.

Според посланика ни в Либия Здравко Велев причина за неявяването на част от българите на предишното заседание на съда е и психическото им състояние след близо 5 години лишаване от свобода.

В същия ден Велев съобщи, че се е срещнал с представители на фондация "Кадафи" и е настоял за преместване на шестимата подсъдими български медици от Бенгази в Триполи.

Според законодателството на Либия медиците трябва да се намират на територията на населеното място, където се предполага, че са извършили престъпление, за което са подведени под отговорност.

Българската страна настоява за преместването им в столицата заради факта, че в Бенгази те не разполагат с възможността за системна медицинска грижа, както и заради настроенията в града. Медиците бяха преместени през юли т. г. от охранявани помещения в Триполи, където живееха под домашен арест, в Бенгази, за заседанията на Наказателния съд в града.

Следващото заседание на съда е насрочено за 29 декември, като на него трябва да бъде изслушан докладът на комисията и да продължат пледоариите по делото.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: