Паси пробва да прокара "Нобелова награда за мир на НАТО"

Паси пробва да прокара "Нобелова награда за мир на НАТО"

Председателят на парламентарната външна комисия и кандидат за генерален секретар на НАТО Соломон Паси се опита да прокара лична инициатива и българският парламент да номинира алианса за Нобелова награда за мир.

В петък Народното събрание гласува декларация по случай 60-ата годишнина от основаването на НАТО и петата от присъединяването на България към НАТО. Първоначално Соломон Паси изчете текста на декларацията, който обаче се оказа по-различен от предварително внесеният. Наред с потвърждаването на българските ангажименти към НАТО, Паси предложи на депутатите да приемат и номинирането на алианса за Нобелова награда за мир.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински обаче хвана разминаването в текстовете и върна декларацията за доуточняване, преди да бъде гласувана. Соломон Паси обясни, че в бързината се е объркал и е изчел черновата на документа. В същото време обаче и управляващите, и опозицията изпаднаха в недоумение защо именно страната ни трябва да предлага НАТО за Нобелова награда.

Впоследствие декларацията бе изчетена наново. Не се прие обаче текстът, който предвиждаше да се декларира подкрепа и за Пакистан като приоритет на алианса. Това стана по настояване на Александър Паунов от левицата, въпреки че според Паси българският парламент трябвало да погледне напред в приоритетите на Североатлантическия съюз.

След приемането на декларацията Паси отбеляза, че все пак е крайно време българският парламент да издигне идеята за номиниране на НАТО за Нобелова награда за мир.

В приетия вариант на декларацията се посочва, че българският парламент изразява привързаност към общите ценности, споделяни от съюзниците в НАТО, декларира увереността си, че процесът на разширение на НАТО на изток ще допринесе за пълната и ускорена интеграция на целия балкански регион в алианса.

Народното събрание посочва и убеждението, че един от най-важните приоритети на НАТО е стремежът за спечелване на общественото мнение и подкрепата на гражданите в целия свят.

Соломон Паси е член на българската делегация за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в петък и събота във френския град Страсбург и германския Кел, на която наред с другите въпроси ще продължат и дипломатическите консултации за нов генерален секретар на НАТО.

Сред кандидатите за поста е и Паси, след като България официално издигна кандидатурата му в разрез с практиката в алианса номинациите да се обсъждат дискретно и по дипломатически път.

Неотдавна Соломон Паси се опита да предложи на НС декларация за подкрепа на бъдещото доизграждане на НАТО и ЕС до границите на "сегашния видим геополитически хоризонт".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?