Паси се опита да посредничи

Председателят на ОССЕ Соломон Паси се опита да посредничи за среща Саакашвили - Абашидзе, като е информирал аджарския лидер за разговорите си с грузинското ръководство и поетия ангажимент да не използват военна сила в Аджария. В отговор на въпрос Паси изрази своята убеденост в мирните намерения на Грузия и добави, че според него Грузия не би използвала необосновано военна сила.

Паси представи пред грузинското ръководство позицията на ОССЕ за запазване на териториалната цялост на Грузия, зачитане на демократичните институции и зачитане на националните малцинства.

Председателят на ОССЕ разговаря с президента и премиера на Грузия в Поти, където се състоя извънредното заседание на правителството.

Соломон Паси се ангажира ОССЕ да изпрати в Грузия, по-специално в Аджария, по-голям брой наблюдатели за предстоящите парламентарни избори на 28 март, чието мирно протичане е основен приоритет за грузинските лидери.

От Поти министър Паси разговаря по телефона с аджарския лидер Аслан Абашидзе. Според представители на грузинските медии основната цел на Абадшидзе е отцепване на Аджария и бойкотиране на изборите за грузински парламент. Никой няма да спечели от ескалация на напрежението в региона, посочи след разговора с Абадшидзе министър Паси и добави, че първа цел към момента е среща Абашидзе - Саакашвили.

Тази вечер министър Паси пътува от Грузия за Азербайджан, където утре се очаква да се срещне с президента, премиера и външния министър.

Споделяне

Още от Свят