Паспорт на стара сграда ще се прави само при цялостния й ремонт

Срокът за държавните и общинските строежи се удължава до края на 2032 г.

Паспорт на стара сграда ще се прави само при цялостния й ремонт

Частните сгради ще са задължени да си направят технически паспорт само при цялостен ремонт или при такъв, който обхваща част от обекта, но се засяга и конструкцията му.

Срокът за изготвяне на технически паспорт на публичните общински и държавни строежи се удължава до края на 2032 г.

Това предвижда проект за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите. Промените са публикувани за обществено обсъждане, съобщи Министерството на регионалното развитие.

Измененията са направени във връзка с изтичащия в края на годината срок - всяка сграда да има технически паспорт.

Промените в наредбата предвиждат технически паспорт за съществуващ строеж да се съставя след извършено обследване по реда на Закона за устройство на територията. Това ще става при строително-монтажни работи (СМР), обхващащи целия строеж. За тях се изисква издаване на разрешение за строеж. Паспорт ще се съставя и при извършване на СМР, които обхващат част от обекта, но засягат конструкцията му, се казва в съобщението на МРРБ.

Съставянето на техническите паспорти на съществуващи строежи – публична държавна и публична общинска собственост, ще се извършва в срок до 31 декември 2032 г., предлага още МРРБ.

Целта на промените е да се облекчи бизнесът, гражданите и централните и общински администлации от допълнително натоварване с разходи в условията на икономическо възстановяване след пандемията от Covid-19, е посочено в съобщението.

Срокът за обществено обсъждане на проекта е 14 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес