Пътищата в страната са почистени, но има села без ток

Наводнен участък затвори за леки коли пътя между Синеморец и Ахтопол

Пътищата в страната са почистени, но има села без ток

Жълт код за опасно време с ниски температури е обявен за по-голямата част от страната. В Югоизточна България и по Черноморието има предупреждение за силен вятър. 

"Към момента всички автомагистрали и първокласни пътища са отворени за движение, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

"Всички машини по снегопочистване работят. Републиканските пътища са обработени. По тях може да се пътува внимателно, при зимни условия", информираха оттам.

Наводнен участък затвори за леки коли пътя между Синеморец и Ахтопол заради придошлите води на река Велека. По отсечката са допускани за преминаване само високопроходими автомобили, предупреждава Областна администрация. На място е изпратен екип от експерти, които трябва да преценят дали да бъде премахната пясъчната коса, за да се възстанови нормалното оттичане на реката. 

Поради навявания от сняг и образувани преспи е ограничено движението за всички МПС по пътя между граничните села Дуранкулак и Кардам. Остава и ограничението за тежкотоварни автомобили над 12 тона по пътя Добрич-Силистра. Има опасност от падащи камъни в прохода “Боаза“.

Екипи на пожарната и Гражданска защита са изтеглили микробус с пациенти на хемодиализа и друг автобус със седем пътници, затънали в снега по пътя Добрич-Балчик. Автомобилът с болните е аварирал край село Сенокос на път за болницата в Добрич. Пожарникарите са помогнали и на пътническия микробус, принудително спрял до село Безводица.

От снежните преспи са изтеглени и три автомобила с шестима пътници, затънали край село Одърци, и още две коли с четирима пътуващи край село Бежаново, посочиха от регионалната дирекция. 

През нощта във всички райони на Столична община са направени обработки със смеси срещу заледяване. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Над 140 снегопочистващи машини са на терен, като са обработвани трасетата на обществения транспорт, основни улици в кварталите, стръмни участъци и мостове и частично вътрешно квартални улици. 
Обработена е и Южната дъга на Столичен околовръстен път, както и общински пътища от републиканската пътна мрежа в районите Кремиковци и Панчарево. 
На планината Витоша е извършено опесъчаване и снегопочистване на пътищата Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове.

Заради продължаващия снеговалеж се извършват обработки в южни райони като Младост, Изток, Витоша и други. 
Всички линии на обществения транспорт се движат по обичайните си маршрути. 

Екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са отреагирали на четири сигнали за паднали на пътното платно клони на дървета. 

Във връзка с зимната обстановка и ниските температурите напомняме на шофьорите да използват автомобилите си само оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.  

Села без ток

В Шуменско, пет села са без ток, няма затворени пътища в областта и в област Русе, няма проблем с движението по Дунав мост след вчерашните затруднения заради снеговалежа.

В Добрич и района се очаква силен североизточен вятър, в откритите полета ще доведе до натрупване на преспи. Минути преди 7 ч. е подаден сигнал за закъсал микробус до село Сенокос, тръгнал да превозва пациент за хемодиализа.

Все още няма ток в някои села в Монтанско, работи се по отстраняване на проблема.

В област Враца е обявен предупредителен код за очаквани ниски температури, преодолени са проблемите с електроснабдяването на селища в общините Враца и Роман. 

Споделяне

Още от България