С промени в Закона за пътищата

Пътната агенция няма да чисти снега по улиците в градовете

Сн.Архив

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) няма да чисти снега и да поддържа републиканските пътища, които минават през градовете. Тази поправка в Закона за пътищата е внесена от депутати от ГЕРБ начело с Цветомир Михов. Тя беше одобрена от временната парламентарна комисия по правни въпроси.

Става въпрос за поддържането и чистенето на 3642 км републикански пътища, които минават през градове с население до 100 000 жители. В момента това е задължение на АПИ, която обаче се оплаква от недостиг на средства и липса на техника от пътни фирми, избрани да чистят пътищата.

"Дори липсата на средства не е такъв проблем. Обикновено тези трасета са били грижа на общините - дали чрез отдаването на дейността на местни фирми, дали чрез общински дружества или дирекции. Държавата няма ресурс да извършва тази дейност. А фирма, която работи на магистрала или първокласен път, няма техника, с която да почисти например спирка на градския транспорт", обясни неотдавна шефът на пътната агенция Лазар Лазаров.

С предлаганите промени се дава право на държавата чрез правилника за прилагане на Закона за пътищата да се реши кой да чисти спорните 3642 км.

Общините също не са много щастливи от идеята те да поемат това задължение, ако държавата не им осигури средства за извършване на тази дейност.

Споделяне

Още от България