Пътните такси на втория мост над Дунав същите както при Русе

Пътните такси на втория мост над Дунав същите както при Русе

Пътните такси за преминаването на втория мост над Дунав между Видин и Калафат ще са същите като на моста Русе – Гюргево, съобщи министърът на финансите Калин Христов в сряда.

 

Това означава, че леките автомобили до 3.5 тона ще плащат 2 евро за преминаване. Таксите за камионите в зависимост от тонажа са от 12 до 37 евро. Бусовете с места между 9 и 23 ще плащат по 12 евро, а автобусите – 25 евро.

 

В сряда правителството одобри споразумение между България и Румъния за създаване на съвместното търговско дружество, което ще бъде оператор на новия мост.

 

В него двете страни ще влязат с равни дялове. Капиталът на акционерното дружество ще бъде 300 000 лв. разпределен в 300 акции с номинал 1000 лв. Седалището на компанията ще бъде във Видин с клон Калафат.

 

По-голямата част от печалбата на дружеството ще постъпва в България. Съотношението се определя спрямо направените инвестиции от двете страни. България е вложила 226 млн. евро, докато Румъния – 48 млн. евро. Това означава, че приходите би трябвало да се разпределят 1 към 4.7.

 

Плановете на Министерството на транспорта са трафикът през моста да тръгне в края на май.

 

Официално откриване на моста на 9 май, каквито бяха първоначалните планове на правителството на ГЕРБ, няма да има, уточниха от Министерството на транспорта.

 

Служебният кабинет одобри още и споразумението между България и Румъния за откриването на граничен контролно-пропускателен пункт на новия мост. С него се регламентира осъществяването на граничния контрол при преминаването на лица и превозни средства през новия мост.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?