Патрик Кокс: Готови сме да се съобразим с ЕС-проверка на АЕЦ "Козлодуй"

Председателят на Европейския парламент Патрик Кокс днес декларира, че евродепутатите и депутатите от националните парламента на страните членки на ЕС са готови да се съобразят с резултатите от партньорската проверка на 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй", за чието провеждане настоява българското правителство.

"Ако България постигне споразумение с Европейската комисия за Козлодуй, това, което ЕК може да направи, е да осъществи партньорска проверка от специалисти и аз, и моите колеги от Европейския парламент и националните парламенти сме готови да се съобразим с това, което те кажат", заяви на пресконференция Кокс.

Като условие той постави напредъка на преговорите между Европейската комисия и България по глава "Енергетика".

В реч пред българския пърламент Патрик Кокс потвърди, че Европейският парламент би приел партньорската проверка, но предупреди да не се увелечават пречките в присъединителните преговори с ЕС.

В Нардоното събрание Кокс отново наблегна на нуждата да не се забавя присъединителния процес на България и очерта и политическите измерения на проблема за АЕЦ. Той го свърза със страховете на европейците и заяви, че ЕК, с която България преговаря за АЕЦ, е принудена да се вслушва в "страховете на реалната политика в Западна Европа". Той увери българските депутати, че дебатът около АЕЦ идва само от престранството на експертните мнения и грижата за сигурността. В заключението в раздела, посветен на АЕЦ, Патрик Кокс още веднъж призова българския парламент да не блокира преговорете с ЕС , дори и да не съгласен със заключенията на експертите.

Нека да сътворим история като доведем България в ЕС, каза председателят на Европейския парламент.

В отговор на встъпителните думи на председателя на Народното събарание Огнян Герджиков, който напомни българските искания към срещата на ЕС в Копенхаген - фиксиране на дата за членство най-късно за 2007 г., даване на пътна карта и осигуряване на допълнително предприсъединително финансиране, Патрик Кокс отново изтъкна, че за България е много важно да не се изпусне момента за присъединяване към ЕС. Той очерта опасността - в Западна и Източна Европа, от демагозите, популистите и противници на плуралистичната демокрация, които могат да заплашат разширяването на ЕС. По този повод Кокс напомни думите на чешкия президент Вацлав Хавел, казани пред ирландския парламент, че все още в Западна, Централна и Източна Европа има мнозина, които са за изолация.

Ако пропуснем момента тези тъмни сили могат да се отприщат, каза Кокс.

По-рано днес Кокс уточни пред български медии, че иска въпросът за АЕЦ Козлодуй да бъде разрешен възможно най-бързо, за да няма пречки по пътя на България за членство в Евросъюза.

Въпреки предварително декларираното съгласие за признаване на партньорската проверка от Европарламента, неговият председател Патрик Кокс не пропусна да посочи примера на Литва в ядрените преговори с ЕС. Пред журналистите Кокс заяви, че дебатът в България относно съдбата на 3 и 4 реактори на АЕЦ"Козлодуй" не е уникален. За пример той даде дебатът в Литва за централата "Игналина", чиито два ядрени реактори осигуряват 75% от ползваната от страната енергия. По думите на Кокс, вторият блок в "Игналина" е напълно идентичен с реакторите на "Козлодуй". Въпреки това Литва постигна съгласие да затвори първия си блок през 2005, а втория - през 2009 г., посочи председателят на Европарламента. Той добави, че за разлика от България, в Литва последиците щели да бъдат много по-тежки, защото първите четири реактора на АЕЦ "Козлодуй" давали само 24% от ползваната у нас енергия.

Кокс декларира, че по пътя на преговорите пред България няма да бъдат поставяни нови условия и отрече такива да са поставяни във връзка с ядрената енергетика. "Това не е ново условие, то е едно от вече съществуващите. Не става въпрос за отношения между България и Европейския съюз, а за преговорите между ЕС и всяка страна", обясни председателят на Европарламента и добави,че принципно условията в тези преговори винаги са били едни и същи. Разликата била в подробностите - например вида на ядрените реактори или опитът на съответната страна в ядрената енергетика.

Пред българските медии Кокс изтъкна и разликата в напредъка на България в сравнение с Румъния по пътя им към ЕС. "Нещо, което личи от доклада на Еврокомисията е, че съществува ясно съзнание, че по отношение на затварянето на главите България е постигнала по-съществен напредък от Румъния. Това е ясно признато от Европарламента. Въз основа на този доклад вече има ясна диференциация в подхода към двете страни", посочи Кокс.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?