Патрик Зондхаймер – истинският герой в трагедията с разбилия се самолет

Семейството на Патрик Зондерхаймер.

След катастрофата на германския самолет във френските Алпи медиите са пълни с новини, разкази и догадки за помощник-пилота Андреас Лубиц, за който се смята, че умишлено е разбил машината, отнемайки своя живот и живота на останалите 149 души на борда. За командира на самолета Патрик Зондхаймер, който до последната минута се опитвал да предотврати трагедията, тропайки по заключената врата на пилотската кабина, неуспявайки да я разбие, почти нямаше и дума. Нито пък снимка или други подробности. След лавината от информация, посветена на Лубиц, немските и френските медии все пак отделиха внимание на истинския герой в драмата с катастрофиралия самолет на "Джърмануингс".

Когато чуят за капитан на самолет, хората обикновено си представят човек на години. Но Патрик Зондхаймер е бил млад – на 34 години. Имал е зад гърба си едно десетилетие професионален стаж и 6 хил. летателни часа.

В "Джърмануингс" е постъпил сравнително скоро, като преди това е работил за компанията -майка "Луфтханза" и в "Кондор", а преди това се е обучавал в школата на "Луфтханза" в Германия.

Решил да се прехвърли от "Луфтханза" в нискобюджетната авиокомпания "Джърмануингс", тъй като не искал дълго да отсъства от дома си. Полетите на "Джърмануингс" са основно вътрешноевропейски и поради тази причина по-кратки, което е позволявало на Зондерхаймер да прекарва повече време със семейството си.

Той е живеел в Дюселдорф. Има тригодишен син и шестгодишна дъщеря, заради които е сменил авиокомпанията, за която работи.

Елке Бон, собственичката на католическата детска градина, в която ходят децата му, описва загиналия капитан на "Джърмануингс" като "човек, излъчващ щастие". На възпоменателната служба в църквата "Св. Маргарита" в Дюселдорф тя разказа, че Патрик е бил открит човек, ентусиаст, винаги готов да помогне.

Един от колегите на Зондхаймер разказа пред Europe 1, че Патрик е бил един от най-добрите пилоти на "Джърмануингс" и освен това "добър човек с чувство за хумор".

"Той беше един от най-надеждните хора. Аз съм 100 процента уверен, че те (екипажът) са направили всичко, което са могли. Аз го познавах много добре, той беше най-добрият, много добър", казва колегата на загиналия капитан.

Бабата на Патрик Зондхаймер – Мариана – разказа как той още от дете е мечтаел да стане летец. "Той е мъртъв и всичко това заради идиот, който сътвори това с целия самолет и уби толкова много хора. Не мога да разбера", споделя с горчивина и възмущение възрастната жена пред в. "Дейли Мирър".

От разшифрованите разговори, записани на черната кутия, открита на мястото на катастрофата на Еърбъс A320 става ясно, че 27-годишният помощник-пилот Лубиц се е заключил сам в кабината, след като капитанът излязъл и отказал да го пусне обратно вътре, докато ръчно е спускал машината рязко надолу. На записите се чува как Патрик Зондхаймер крещи: Отвори тази проклета врата!". Това са последните думи, произнесени от него и последното, което е чул Лубиц, преди фаталния край.

В Туитър бе създаден хаштаг #PatrickSondheimer, както и няколко групи във Фейсбук (виж тук и тук) в памет на загиналия капитан. Там почти няма информация, няма дори и снимка, но затова пък е пълно със съболезнования към семейството му, изпратени от различни краища на света.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?