Патриотите, ДПС и левите изпратиха Плевнелиев с критики

Снимка: БГНЕС

БСП, ДПС, АБВ и Патриотичният фронт в единен хор критикуваха отиващия си държавен глава Росен Плевнелиев в деня, в който той даде последната си пресконференция и отчете един "труден, но достоен и успешен мандат“.

"От началото на своя мандат до края президентът Росен Плевнелиев не успя да излезе от политическата зависимост от ГЕРБ и лично от Бойко Борисов", коментира депутатът от БСП Жельо Бойчев. Според него кулминация на тази зависимост от управляващата партия бил отказът на Плевнелиев да състави трето служебно правителство, с което е оставил кабинета на Борисов на власт.

От БСП не са съгласни с оценката на президента за това, че мандатът му бил успешен. Нито беше принципен, нито беше последователен в своето поведение и действие, коментира Бойчев.

И според ДПС Плевнелиев не е успял да се отърси от партийния си произход и да покаже надпартийност.

"Президентската институция не може да се похвали с нито един много сериозен вътрешнополитически ход, който да генерира стабилност в държавата, стабилност на политическата система", коментира Янков.

"Много често бяхме свидетели как с действията си президентът в глобален план направи така, че в определени моменти ние да се чувстваме застрашени по отношение на националната сигурност", посочи Янков.

Според зам.-председателя на Народното събрание Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт пък Росен Плевнелиев е най-слабият държавен глава, който сме имали. Според Каракачанов основна грешка на президента са едностранните му позиции по отношение на външната политика.

Едностранчивата му външна политика може би се харесва на някои политици от Брюксел или Вашингтон, но на практика не води до това България да провежда балансирана и изгодна за страната външна политика, коментира Каракачанов.

Президентът Росен Плевнелиев беше президент на конфронтацията, коментира от своя страна Георги Кючуков от АБВ.

Той се конфронтираше с всичко, което не отговаряше на неговите тяснопартийни и тясноидеологически виждания, каза Кючуков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?