Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пътят, истината и животът...

102 коментара
Пътят, истината и животът...

"В последно време ние често чуваме различни човеци да казват: "Ама отново магистрала и път." Е, да, де, ама за да видим нашата красива родина, трябва да минем по път. Така че в друг аспект, слава Богу, че има пътища, слава Богу, че можем да минем, защото Господ Иисус Христос казва: "Аз съм пътят, истината и животът." Трябва да знаем пътя, за да знаем накъде вървим и накъде отиваме."

Знеполският епископ Йоан при освещаването на ново кръстовище в София в присъствието на премиера и кмета на столицата.

Не може в XXI век ние да спорим - трябва ли да има магистрали, или не. Знам, че пътищата са един жив организъм, какъвто е държавата.

Сърцето ми е пълно с кауза! Искам да успея, искам България да стане средноевропейска държава, но за да стане това, тя трябва да направи инфраструктурата.

Така ми се иска да изглежда България - слънчогледи, жита, по средата магистрала.

Мечтите стават реалност... Проявил съм най-силната политическа воля, за да го има това нещо...

При построяването на трасето сме обърнали специално внимание на мантинелите, защото мостът е висок и сега мантинелите са глупакоустойчиви. Правех си тук експерименти, идвах събота - неделя и заставах там на задръстването да видя колко хора ще ме запсуват и трябва да ви кажа, че в моята социология нямаше нито един такъв случай.

Магистрала "Тракия" трябва да стане 2012 година, Дунав мост 2 трябва да стане тази година, метрото на столицата трябва да стане тази година, Южната дъга трябва да стане 2012, на столицата, "Меден рудник" и естакадите в Бургас.

Живот и здраве, на 30 август президентът Барозу потвърди идване, така че и Археологичният музей трябва да е готов дотогава, Вежди. Давай, защото Дянков и Божидар Димитров дръпнаха пред нас, гледам, сега и Росен Плевнелиев и той по Созопол обикаля по разкопките. Конкуренцията ни става много голяма.

Не забравяйте, че само по магистралите до този момент сме дали сигурно над 5 милиона, които също отиват за работна заплата на всички археолози, които работят там... Те стават много дейни, когато става въпрос за плащания. Да не говорим как се разграби България 20 години назад, вие знаете, няма могила да не е разкопана. Тогава не съм ги чул да излизат да говорят. Сега, видите ли, правим магистрала и ще съсипем всичко... Ако трябва ще изместим няколко камъка и ще направим музей до магистралата, но строежът няма да спира... Ще ви я подгреем. ще ви докарам калорифери, да се топлите вие и керемидите, а ако трябва Лили Павлова чадър ще ви държи, но до края на юни трябва да приключите, защото сме 50 години назад и встрани. Ако не беше магистралата, никакви разкопки нямаше да откриете.

Защо ми затварят "Орлов мост"?

Искам с археолозите и еколозите да сме в дружба...

Ние не случайно винаги сме се вслушвали и еколозите са били винаги наши партньори. Ако щете с изграждането на автомагистрали. Знаете колко много неща направихме и за прилепи, и за гущери, и за мечки, и за вълци, и за птички, и за щъркели, и за всичко.

Сега в този район не строим, защото в горичката гнездят пилци, има няколко щъркела в далечината, на които другият трафик не пречи, разбира се, но това щеше да им пречи. А другите в трафика да карат по-тихо, за да не пречат на пиленцата.

Другата седмица ще използваме да проверим как вървят двата лота на АМ “Марица“ след дъждовете и ще местим блатни кокичета. Ще ги взимаме от магистралата и ще ги посадим на 60 метра от нея. Знаем ги по бройка – 2605 блатни кокичета, под мъдрото наблюдение на еколозите ние лично с Лиляна Павлова ще садим. Също така каним Нона Караджова да ни наглежда, а може и тя да насади някое... Поканете еколозите, за да видят как стриктно всичко ще направим... Поканете ги, искам да сме в прекрасни отношения с еколозите и да се знае, че в България се строи най-екологично в цяла Европа, и от Америка, и от света също така, да се знае...

Няма нищо рисково в Закона за горите, който беше приет, и аз нямам притеснения по отношение на закона. На тези, които в момента протестират, искам да кажа, че никакви протести няма да спрат инвестирането в зимния туризъм в България.

Законът за горите наистина е лобистки, но в полза на скиорите и сноубордистите – тези, които обичат зимните спортове и искат да спортуват на нормални съоръжения и без да се избиват на пистите. Лобистки са тези интереси, които в момента говорят срещу това...

Защо ми затварят “Орлов мост”?.. Ние правим законите за тези хора, за тия всичките. Не ги правя за мене! Че ние сме приели закон, който да изсече горите! Ние, които спряхме горските пожари, ние, които спряхме незаконната сеч... АКТА я спасих аз. Шистовият газ, мораториума, го спрях аз. Може да изброя тези генномодифицираните храни ги спрях аз. Стига сега! И ще излиза някой сутринта и ще ми казва… Няма нещо, което обществото да е казало и да не сме отреагирали на мига, няма такова нещо.

България е държава, в която последните години, когато ние сме на власт, има прираст на горите, безспорен отчетен факт в Евростат... Това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката... От мечка скриване няма... Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване...Следете внимателно въпроса.

Единствената ми молба към хората е да не затварят Орлов мост. Когато го затворят, полицията е длъжна да го отвори и веднага почват да се разхождат полицаи и младежи заедно в хватка, което ме ужасява.

Щом така ви харесва, така да бъде. Никакви лобистки интереси няма при нас. Никакви!

Защо да си цапам партията и да давам възможност на олигарси, на агенти от Държавна сигурност, журналисти, които се изявяват за демократи?! Когато комунистите и тези, на които им дърпат конците и са убили дядо ми, на мен ми дадоха да работя само в пожарната? Кой от вас е притиснат от правителството в каквото и да било?! Няма такова нещо.

Гражданското обществото трябва да притиска властимащите - така трябва иначе се отпускаме... С ченгеджийски хватки се опитват да покажат, че има гражданско общество, което ни се е противопоставило на нас. А е точно обратното, ние сме се вслушвали във всяко искане.

Ето - затварянето на" Орлов мост". Това са едни от най-демократичните хора...

"Орлов мост" ни победи. Заради хиляда души, милион и половина няма да карат ски. Ако гражданското общество е това да блокираш "Орлов мост" и да спреш даден проект, то ние имаме много, много развито гражданско общество.

В полза на хората и за Господ Бог

Това, което строим в момента, е в полза само на хората. Мен ще ме забравите, магистралите и мостовете ще си останат.

Обещали сме всеки ден да откриваме и да оставяме на обществото нови обекти... Аз не ходя на първи копки, много рядко ходя. Аз ходя на откриване... Не някой път. Всеки ден откриваме опери, театри, читалища, пътища и ги даваме на българския народ. Питайте има ли владика в България, който да не е бил на 20-30 откривания на обекти в България

Как ще режа лента в църква, при началника тук? Режа ленти навън, където аз съм началник. В църквата само смирен. Той вижда всичко и само някой да надигне повече глава, отколкото му е писано, веднага го наказва.

45 милиона лева са за църкви и манастири, заложени са в републиканския бюджет и се дават за строителство и ремонта им. Това са огромни пари, които църквата никога не е виждала, но те са винаги недостатъчни за това, което дължим на Господ. Правим го за Господ Бог, ще се виждаме пак, ако ни е рекъл...

Идвам, виждам и давам още пари... Днес даваме 100 хиляди лева и за ловешката църква. Ловешкият владика щял да продава автомобила си. Владика без кола може ли...

Ще им целувам ръката заради църквата и вярата в Господ. В края на краищата, щом Началникът ги е допуснал, и аз като този владика го приемам за даденост. Но явно в един момент Началникът е казал да дойде такава власт, която да им извади досиетата на всички и миряните да си направят изводите.

Хубавото е, че патриархът не е бил сътрудник... Можем да запомним патриарх Максим като изключително свят човек, толкова пъти ми е пожелавал успехи... Толкова пъти сме му целували ръка, толкова пъти е молел Господа вместо нас всички ние да сме живи и здрави и да има благоденствие.

То е мъка Станишева голяма

Между другото днеска минах да проверя магистралите "Марица" и "Тракия", как върви строежът. Много добре и в срок, истински ще бъда щастлив да ги видя завършени.

Знаеш ли колко им е тежко сега, като минат и като видят. То е мъка Станишева голяма.

И сега, например, в петък отиваме и си пускаме до Петолъчката магистралата и се радвам. Просто не могат да ни я вземат, наша си е, направили сме си я и сме я предоставили на хората и те ще си карат дълги години и ще викат: "Добре, че я направиха“. И затова е тази мъка.

Празникът на труда се усеща по-добре сред работещите, които изпълняват срокове, и виждат как магистралата израства под ръцете им, отколкото в Борисовата градина на митингите на БСП. Тук има повече работници в момента, отколкото хората, които БСП успя да събере от цялата страна, и да ги закара в София.

Единственото, което е хубаво на този митинг, е че доста роми са взели пари, че доста хора са се разходили до София, да си напазаруват, и по много от магазините са вдигнали оборота. Една хубава екскурзия до София - да видят как съм я направил. Да видят метро на живо, защото никога не са го виждали, да видят градинките, да видят естакадите, да видят чистотата в София.

За хората е много по-интересен карнавалът в Габрово, отколкото карнавалът в София с конгреса на БСП.

30 години не са пипани мостовете в България. Виадуктите са в окаяно положение. Не са строили нищо с изключение на тази глупост "Цанков камък", поне да бяха ремонтирали част от съоръженията... Тези безхаберници в продължение на много години, много правителства една боя не са ударили.

Аз знам какво ще кажат: "Ние имахме идеи, имахме мечти да има метро“ – сиреч, ние сме напред, а вие сте само едни прости строители и изпълнители. Наглостта им е безкрайна!

Надявах се, че като изберат Станишев за лидер на Партията на европейските социалисти ще започне да говори по-малко лъжи. Затова сме амбицирани много ПЕС да ги бием в България на изборите, не само БСП, а целият ПЕС... Аз отидох сам в София, сам, чисто самичък излизах, и си ви пердашех.

БСП има много силни съпротивителни сили, те са най-силни в опозиция. Това е партия, която е създадена да върши подривна дейност. Те са силни като партизани, те са силни именно в конспирацията.

Те веднъж са убили дядо ми. Така че аз ги приемам много на сериозно тези работи. И взимаме необходимите мерки да се предпазваме от тези бандити. Да се охраняваме. Разпоредил съм на изпълнителната комисия на ГЕРБ и на Цветанов да изработят и изпратят окръжно по всички структури на ГЕРБ разяснения на членовете на партията как да се предпазват от СПИН/БСП... Много е важно да се избягват всякакви контакти и да се вземат всички предпазни мерки, за да се избегне зараза със СПИН/БСП.

Просто наследството на Станишев е такова, че е ужасяващо – и години да минат, и десетилетия, сигурно ще ни висят още на врата.

И той излиза и го говори с цялата си наглост безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост.

По-голяма свобода на словото от това няма

Той е всеки ден в телевизиите и във всяка телевизия казва, че няма свобода на словото. Всеки ден е в националните телевизии. Просто такъв смях няма като него.

За съжаление зад всяка медия в България, с едно-две изключения само, стои корпоративна търговска група. Проблемът със свободата на медиите не е, че правителството им влияе, а че собствениците им влияят в зависимост от своя интерес. Защото представете си какво изпитват журналистите, които отивайки на работа  им се казва: „Днес единственото, което трябва да правите не е журналистика, а да вбесите премиера" .

Колега, Цветанов, няма защо да им се гневиш. Журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти. Нас ни интересува какво казват хората.

Аз схванах тактиката им, затова сега и аз използвам. На всеки журналист, като дойде, казвам – а, вие нали сте на Първанов? И те застават гузно. Ама дали са, дали ... няма значение. Защото това ми го направиха на мен. Нали започнаха първо – той живее в медиен комфорт. А бе какъв комфорт? Цели телевизии, вестници само с мен се занимават и само лошо пишат и говорят?

О, вече, знаете ли, знаете ли, просто ми омръзна всяка дума...всяка дума... всяка дума или всяко изречение след това се подхваща, вади се от контекста и се размахва, размахва с дни.

Ето това е цензура - че няма цензура, че има свобода на медиите и можете да стоите и да ме питате, каквото си поискате и да го излъчите в пълния му обем. Не се притеснявам, защото по-голяма прозрачност, по-голяма свобода на словото от това няма. Какво да направя повече?

Вие виждате ли колко камери има тук, искате ли да ги броим заедно. Хайде да ги изброим, нека броим - пита ме за медиен монопол, пребройте камерите и попитайте кой от тези ваши колеги с камери и микрофони е член на медиен монопол. Кой от вас е от медийния монопол… нека си вдигне ръката. Остави я Нели Крус, питам те теб, вас - кой ви е задал въпрос или кой не ви е дал да ми зададете въпрос. Това е цензура, ако някой ви е казал - няма да го питаш или на тази тема няма да говориш.

Показвайте пътища, театри, аули, библиотеки, спортни зали и не коментирайте нищо. Виждате, че в най-тежката криза в света, ние всеки ден откриваме кръстовища на няколко нива, аули, библиотеки, пътища, проходи, театри.

Самият факт, че всеки може да дойде в сградата на Министерския съвет и да зададе какъвто иска въпрос на г-жа Наполитано, показва не само, че демокрацията е в пълен разцвет, не само, че правата на човека са гарантирани отвсякъде... и колкото и да се опитвате, и да се стараете, поради определени поръчки, да ни изкарате недемократични или непублични, няма как да успеете по простата причина, че щом Вие сте тук и никой не режисира това, което ще питате... е повече от показателно.

Има държави, и то в Европейския съюз, където предварително си задават въпросите – един, два или три, и се пита... В България можете да кажете, да говорите, да напишете, да питате, каквото искате! Това е висша степен на демокрация и свобода на медиите и хората.

Това е още един шамар за Станишев и неговите лъжи, които говори от парламента, от Брюксел, че някой запушвал медиите, че някой запушвал устата на опозицията.

Лъжат, лъжат, лъжат...

Аз съм готов с всеки да седна да говоря, но не може на бялото да кажеш черно. Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. Просто на всяко тяхно такова изказване, защото те разчитат, че ние улисани в работата няма да ги чуем, което е факт. Аз разбирам ден-два след това какво бил казал. В момента, в който се изкажат по тема на министерствата – веднага след тях пресконференция и го обяснявате, веднага.

Те сега са силни, много накокържени, много резки, много страшни... Най-бедни сме, благодарение на вас. Благодарение на нас усвояваме средства от еврофондове.

Естествено, че ще бъдем най-бедния народ. Естествено. Естествено, че ще бъдем. Кога сме били по-богати в 100-годишната история на БСП да ви питам? Кога сме били по-богати? Ние продължаваме още да избираме комунистическата бивша партия в България 20 години след революцията. Продължаваме ДПС да има винаги по 10% и да е балансьор в парламента и да създават проблеми.

Ахмед Доган е вече в паника. Виждате Ердоган идва толкова пъти в България, не иска "добър ден" да каже на Ахмед Доган. Българските турци вече разчитат тези сигнали. Никой не му се връзва на лъжите, че ще има етнически процеси. Доган вече нервите си не може да сдържа, защото му се реже основата, на която е изградена ДПС - противопоставянето между християни и мюсюлмани.

На него му се иска да има избори, защото освен ГЕРБ и ДПС, друг не е готов за избори. Доган ме подтиква по този начин да направя предсрочни избори... Как може на човек, който мирише на джибри, да му мирише на избори?.. Дори Аллах е казал, че когато фактите говорят, боговете си мълчат.

Станишев се усеща, че не е готов и започва да говори – те, видите ли, ще направят предсрочни избори. Първо - ще си открием магистралите, ще си открием естакадите, ще си направим всичките реформи, които правим, археологията, и догодина имаме избори...

Разкрих ви тактиката, която вече прилагат – говорят лъжи, водейки се от поговорката „Една лъжа, повторена сто пъти, става истина”. Лъжат, лъжат, лъжат и понеже са много – защото са малки, но много, и се чува от пет-шест места едно и също.

Един ден в БСП на мен ще ми издигнат паметник. Запомнете ми думата. Ще дойдат умни хора в БСП, ще кажат - ей, ако не беше дошъл той да поеме цялата политическа отговорност, да ни спаси, нашата партия щеше да падне с 90 процента при предсрочни избори след това, и нямаше да ни има.

Дянков - хубав, лош, ако не беше Дянков, на Гърция има кой да помага, но на нас нямаше кой да ни помогне и щяхте да сте като ПАСОК на изборите - трети и четвърти. Един ден на Дянков ще му викате "благодаря".

Трябва да ни благодарите, че успяхме да запазим стабилността на България и да не последва пътя - защото тя там щеше да отиде с вашето управление - където отидоха половината европейски държави.

Ние бяхме шансът на България

Сега не мога да разбера, хлъзгаш ли ме ... Комплимент ли ми правиш? Каквото и да е, аз ще си ги кажа тези работи.

Аз съм убеден, че рано или късно сериозните политически анализатори ще оценят, че ние бяхме шансът на България… в най-тежката финансова икономическа криза да я запазим стабилна.

През 2012 година  трябва да спестим около 2,5 милиарда лева, за да платим зестрата от борчове, които сме намерили в хазната... Откъде да ги вземем в условията на криза, откъде? Станишев казва – ние ги слагахме във фискалния резерв. Защо ги слагаш във фискалния резерв? Ти да си беше разплатил всичко и щеше да видиш колко пари имаш във фискалния резерв. А ние сега взимаме от тези пари, за да разплащаме тези вересии и той вика – ама, те взимат пари от резерва. Е, откъде да ти платим вересиите? Кажи, откъде да ги платя? Смешно управление. Но да не си разваляме настроението, защото еНова година.

Сега не е хубаво да си на власт. И България има късмет, че точно ние и аз се паднахме да ни има в този период.А да не говорим, че и в условията на криза си построихме и спортни зали, и магистрали строим, и жп линии, и естакади, и пречиствателни станции...

Ако сме ние, в никакъв случай няма да стане по-зле. При всеки друг ще е катастрофа.

Само за три години направихме така, че когато се изказваме, да има какво да покажем и да не ни е срам от нищо.

Когато има числени измерения, и боговете мълчат

2.1 % ни е бюджетният дефицит за тази година – един от трите най-ниски в Европа. Така го следим, че да сме с един пункт под Германия и Германия да е след нас.

На последната ни обща среща канцлерът, като ме видя от едната част на залата, дойде на другата да ме разцелува. Възможно най-добри отношения имаме с Германия и не случайно ЕК махна процедурата по свръхдефицит само на България и Германия. Ние с Меркел сме образец на финансова дисциплина. Много ги е яд мнозина за това.

Така страната ни е една от трите в ЕС, заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в Еврозоната. Ако бяхме оставили Станишев и тройната коалиция, сега щяхме да сме с гърците и по-лошо.

България е отличник по тези показатели благодарение на българския народ, който изстрада своите ограничения, но занапред нашият икономически растеж ще бъде на базата на сигурна основа.

Нашето правителство в момента е за пример в Европа... Ако Испания, Португалия, Гърция и много от другите държави спазваха Маастрихтски критерии, нямаше сега да летят и да обикалят само и да искат пари.

Поскарах се малко на държавите, които само искат пари от Германия, а в същото време не си привеждат бюджетите и дефицитите в съответствие с Маастрихтските критерии.

Ако ние се поставим на мястото на германците - непрекъснато да ни искат пари, няма да ни бъде много приятно.

България е готова да подпомогне закъсали държави в момента, в който заплатите и пенсиите там станат по-ниски от българските или достигнат техния размер.

Факт е, че ние 30 пъти повече усвояваме пари от еврофондовете... Във времето на най-големия растеж в света Милен Велчев постигна 7,5 процента лихва, а ние сега - 4,25... Когато има числени измерения, и боговете мълчат.

Съжалявам, само исках да кажа на вашите зрители да не излезе, че са ми червени очите, нощес в Брюксел работихме до 4 сутринта и почнахме в 9 пак, по банковия и фискален съюз... Ще им предложа да свършиме до 8 и половина - 9 без 15, да гледаме мача...

Даже аз им предложих да работим на български език, защото в българския език много ясно се казва кое е "да", кое е "не", кое - "може би"... Докато тук много, много време се отделя на английски какво е точно значението на текста: "може би" или "ще".

Да се знае, че и ние сме дали нещо на Европейския съюз – как да конфискуват имотите, придобити по престъпен начин. Не си мислете, че на Запад всички имоти са придобити по законен начин.

Те ще ни пишат слаба оценка! Айде, бе!

Хайде да видим за какво ще е критичен докладът? За това, че приехме най-силния закон за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин в Европа, ли? За това, че новият ВСС ще избира главния прокурор по възможно най-прозрачната процедура? За това, че задържахме най-търсените организатори на престъпни групи в света, не само тук? За това, че в изказванията си шефовете на Европол, на ЦРУ, на ФБР, на Сикрет сървиз, директорите на ДИА ни поздравяват за битката с престъпността. Кой ще ми пише слаба оценка? Холандия ли ще ни напише слаба оценка, или кой? Кой е по-добре от България в момента? Те да си оправят фискалните дефицити.

Те ще ни пишат слаба оценка! Айде, бе! За всичко, което е направено у нас, ние сме си заложили живота! С мене вече много по-различно се говори в Брюксел, като ги питам: "Колега, колко тона кокаин сте задържали вие? Колко тона хероин или синтетика. Да ви чуя!” Ми, фа, сол, ла го знам и аз. Ни-кол-ко!

Не спах цяла нощ заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. Използвахме тежка техника и най-накрая куче на Червения кръст изрови трупа на момичето. Затова казах на Цветанов, когато вземе заплата, да купи на кучето три-четири телешки пържолки

Като се вземат две изречения от двеста, за пържолите и за извинението от близките към МВР, то наистина се получава неприятно. Но това е извадено от контекста. Когато съм коментирал работата на следовото куче, съм го направил като кучкар. Всеки знае, че това е най-добрата награда за него, както за Марин - орден "Стара планина”...

Не бива да се забравя, че този ВСС беше избран от предишното Народно събрание с гласовете на партиите на Сергей Станишев, Даниел Вълчев и Ахмед Доган. Мисля, че би било огромен жест към демократичното ни общество съдия Мирослава Тодорова да бъде изслушана от ВСС и след това да се вземе окончателно решение...

Затова подобно решение, взето няколко дни, преди да бъде публикуван докладът на ЕК, определям като провокация, която обслужва други политически проекти, и е пряко насочена срещу кабинета. Провокация против огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина по който се реформира съдебната система... Съдебната система е последното място, в което реформите не са извършени в пълния обем.

Докладът е убийствен за този период и тъй като е доклад за пет години, няма как да е положителен. Негативизмът към ВСС е изцяло към предишното правителство.

Аз съм критикувал министър Цветанов за отношението му към съдебната власт... Аз съм го критикувал Цветанов за съдия Тодорова, защото това доведе до цитати в доклада. Надявам се, че министър Цветанов си е направил изводите. За един спор - да носим подобен коментар, е несправедливо. В един спор между един съдия и един министър не може да има съмнения за демокрацията.

А що се касае до г-жа Марковска, аз ѝ благодаря, че най-накрая, след третата ми молба, излезе в пенсия и даде възможност държавата да няма проблем в Брюксел.

Обърнах се към СДС да излъчат кандидатура за член на Конституционния съд... Който и да изберат, ние ще ги подкрепим, само ги помолих такова да е името на този човек, че да няма никакъв шум в системата и да не се налага да го моля да се оттегли.

Хубаво е новият главен прокурор да бъде избран от поне няколко кандидати, а защо не и съдия да е... Той е най-добрият окръжен съдия, с когото съм работил като главен секретар на МВР.

На базата на това мое изказване, направихте следното – казахте, че той е партийна кандидатура, защото аз го харесвам. Правилното беше да не коментирам. И трите кандидати са много добри... Аз понеже първият кандидат, Цацаров, много правилно каза, не е работа на премиера да ми дава оценка.

Повече няма да ме хванете да се произнеса за избора на главен прокурор

Поздравявам и министър Ковачева за това, че в избора на главен прокурор, и се надявам това да го приемете, да има жребий... По азбучен ред също не е правилно. Какво е виновен, примерно, Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов, примерно, Аню? И той се явява, примерно, ако кажем сега по азбучен ред, всички останали отпадате, защото имаме един с "А". Погледнато реално, какво право му дава това? То не е никакво право, напротив, дава му предимство, а целта на избора е да няма предимства и затова се надявам да го приеме това Висшият съдебен съвет – жребият е най-точната дума. Тогава вече буквичките не играят, защото това ти дава предимство. Аз съм Бойко – и веднага след Аню Ангелов съм аз, значи, примерно, сменям го министъра с някой, който започва с "Т" и ставам пръв.

Да, защото сега е победила демокрацията и се работи по демократичен начин.

толкова демокрация, колкото има сега, никога не е имало.

Нито съм монумент, нито съм паметник

Демокрацията какво е казала- че най-доброто до ден-днешен измислено, по-добро няма, е, че демократично е в една държава да има политически партии... Разказвам го, че аз искам, защото ГЕРБ не е еднолична партия. Аз искам да е максимално отворена, демократична...... и да работи.

Целият риск да се разпадне, да изчезне ГЕРБ аз го поех с правителство на малцинството, целия.

Когато казвам "аз" – това е събирателен образ на партия, правителство, министри, проектанти, строители, екипи. Заслугата ми е, че съм ги събрал. Затова казвам "аз". Нямам претенциите да съм всьо и вся... Нито съм монумент, нито съм паметник...

А по принцип образът на премиера е много обичан и много мразен от различни съсловия, всеки проблем идва при мен. Всяко "да" или "не" от моя страна създава чувство на любов или омраза. Това е нормално да е така.

Даже оня ден дойде едно писмо от някви хора – чорапи да произвеждат с моето име. Написах им едно голямо "Не"... Не, как ще съм разрешил, като ме познаваш...

Министри, които ще останат в историята

Ние сме младо правителство, млада партия и виждате колко много хора са се издигнали на каквито и да е длъжности. Имаме министри, които ще останат в историята като най-добрите министри в сферата им.

Нашите министри и кметове са предимно млади хора, завършили навън, с по няколко езика, много добри експерти са, заедно с мен знаем по два-три езика.

Аз ще ви го кажа простичко: аз искам да имам 36 министри, колкото има, примерно, в Гърция. Но съм принуден да работя с 16.

Вицепремиерите, и двамата са ми много добри. Тези двама вицепремиери, млади хора, колкото и да отнасят ругатни от опозицията, държат здраво националната и финансова сигурност на държавата.

Като се има предвид, че на вътрешни министри от минали правителства им бяха отказвани визи, министър Цветанов заслужава подкрепа и добра оценка... Що да не стане премиер? Всеки носи маршалския жезъл в раницата си. Шегувам се с вас. Това е една коледна, новогодишна шега.

Никой друг член на кабинета не е така толериран от мен, както финансовият министър. И сега вече виждам, че огромната власт, която му дадох, и големите права, които произтичат от тази власт, просто не му понесоха... Той сякаш не разбра, че тази власт не е само права, а и огромни задължения. И не е за всеки! Затраях си, когато си позволи публично да коментира преди време Цветанов, но сега, когато атакува двама министри – вече не мога. Хората казват: "На бодлива крава Бог рога не дава".

С изключения на голямата му уста, оценките ми за него са непроменени. Много съм благодарен на Дянков, че го има, защото иначе щяхте да свиркате срещу мен или срещу Пламен Димитров. Понеже първо министрите се оправдаваха с него, като не си свърши някой работата, и най-лесно е пред съсловието, за което отговаряш, да кажеш "Ами, Дянков не дава пари". Само че той се научи и започна "Борисов не дава пари" и така...

Сгреших с някои кадрови промени, а с други закъснях... Трайчо Трайков въобще не трябваше да го слагам на този пост. Това ми е голямата грешка... Трайков бил инакомислещ, бил против неща, за които съм бил аз, що за глупости... Докато Ники Младенов се печеше на бавен огън заради това, Трайков се печеше на плажа.

Гергана Павлова е по-силна от мен? Как я уволних за една секунда? Само я гледах сутринта и докато стигна от "Бояна" до Министерски съвет вече заповедта ѝ беше готова.

Трудно я приех оставката на Константинов, защото той е честен човек... Той успя да се скара с абсолютно всички. Накрая стана ясно, че само аз съм му фен.

При мен целите идват вследствие събитията

Ами, вижте, ГЕРБ дойде на власт с желанието да бъдем различни и да бъдем морални. Ами, като не можем да сме, просто ставаме едни от всичките други партии. Затова държим до края... В политиката съм 12-13 години на различни постове. Върху името ми не съм дал думичка да се каже и това ми е силата в политиката.

Цената на успеха, цената да се раздадеш, да си навсякъде по всяко време, съботи, недели, празници, ваканции... Сигурно ще дойде време, когато ще съжалявам. Тогава вече славата, властта, всичко ще си у отишло. И ще дойде равносметката. Тя е тъжна, неизбежна, но аз съм си поел своя кръст.

Така разбирам управлението. Никой не ме кара насила. Правя го с удоволствие, защото виждам резултата.

При мен целите идват вследствие събитията. Човек, ако си поставя цел да става някакъв, той обикновено не става. Виждате колко мераклии има за премиер и за кметове, за главни секретари. Ако почнеш да си поставяш такива цели, надали ще станат. Просто събитията са ме довеждали на постовете, които заемам.

Всъщност, личният ми живот е голям провал

От дистанцията на времето виждам, че почти целият ми личен живот е само в грешки... Всъщност, личният ми живот е голям провал и не мога да се меса на министрите.

Мога да съветвам министрите да работят денонощно, да носят отговорност, да се раздадат докрай..., но да му дам съвет за първа дама, еле пък аз, който няма първа дама до себе си...

Да честитим на Нона сватбата. Томиславе, коя беше датата?.. Ти имаш ли подписано нещо? Не, само деца. Това беззаконие трябва да го приключим... Наесен да конкретизираме – септември или октомври. Айде октомври. Щом е толкова хубаво, Нона казва, дай да го приключим и него. 14 октомври как си, Дончев? И сина ти питах и той е съгласен. Колеги, запишете на 14 октомври с Дончев ви каним на сватба. Може и на някоя скала да се покатериш, нищо не те спасява...

В нашата партия не се врем и не се интересуваме от личния живот на хората.

Това беше приоритет на други правителства. Българските граждани гласуват за президента Плевнелиев, а не за неговата съпруга. В края на краищата всеки мъж или жена избират своя партньор в живота и е важно те да се разбират вкъщи.

Щом имат три деца и се разбират, това е достатъчно за мен. А това, че тя има свое мнение или че тя може да има други разбирания, ето това е демокрацията.

Нашите жени, нашите половинки в ГЕРБ са свободни жени. Така го мисли, така... кой е казал, че тя трябва да ме харесва.

Аз се надявам, че и Плевнелиев е разумен човек, и аз, и, повярвайте ми, това не ме интересува какво мислят мъжете на моите министърки и на Лили Павлова, жената, мъжът сигурно ме ненавижда. Той би ме пребил с камъни. Тя не се прибира, тя е като снегорин... Излизани са магистралите, за ужас на опозицията...

Жената означава ангажимент. Аз нали виждам Цецо как е ангажиран. Жената иска внимание, жената обсебва с присъствието си, тя те разконцентрира.

С мен може да живее само някоя, която да си седи в кухнята и да не излиза. И такива няма, защото аз не харесвам такива жени.

Има една госпожица, която ми е по-близка. Милата, само да я обявя и ще я разкостят. Когато приключа с държавата работа, ще се оженя и ще си я прибера.

И между другото навремето моят дядо ми казваше: ще си намериш жена, с която, като се жениш, след това по същия начин с радост да може да се разведете, да не ти прави скандали в обществото. Това е същото и в една партия...

Всяко нещо, което говоря, ми минава през главата

Цената на успеха е да се раздадеш, да си навсякъде по всяко време. Това руши връзките ми с всички. Празнотата е голяма. Част от живота ми мина, без да го видя.

Да, самотата е кофти в личен план. Тежи ми зверски! Аз съм социален човек. Но пък толкова съм обсебен от желанието да успеем, че то компенсира другото.

Иначе в личен план, ако ме питаш просто приятелски, съм ... просто се уморявам. Действително съм много уморен. Всяко нещо, което говоря, ми минава през главата. Всяко нещо.

Много любими песни имам. Всеки човек има любими песни от различен период от своя живот. Примерно, когато съм бил в казармата, „Батальона" ми е бил любима песен. Когато си влюбен „Lady In Red". Аз харесвам много Емил Димитров и на китарата си свиря негови песни. Не, не „Моя страна", „Никой не може да ти отнеме любовта на хората", тя ми е любима.

Толкова можем. Ние поне сме избрали три приоритета и тези приоритети ще ви ги направим. Инфраструктура, спортни зали, съоръжения, най-ниски данъци в Европейския съюз, финансова дисциплина - това ще успеем да направим. Толкоз.

Ние ...сме малко, но сме добре организирани, имаме кауза, имаме енергия, имаме цел, желаем победата и затова успяваме. Каквото и да ни коства това – умора, мъка, болест, смърт накрая, няма значение. Важното е България...

Следва продължение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

102 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #102

  Ами ИВАН КОСТОВ. Направи най-много за държавата, и вече 12 години го хулят и обвиняват в какво ли не.

 2. Анонимен
  #101

  Многознайци, посочете поне едно име на някой, който е направил по-вече от Борисов или да е хулен по-малко от него.

 3. Анонимен
  #100

  Господа утвърдени демократи, клелепир вече няма да има. Bече не сте необходими нито навън нито на комунистите вътре.

 4. Анонимен
  #99

  Яворе, много си наивен, ако сега чак си видял истинското лице на демократа.Аз не разбирам, защо Костов да няма право през празниците да отиде в Банско като всички други.И да нарича демократа жена му "партийната секретарка" след като тая партия от 23 години не съществува е наглост.Просто Демократа е ченге от ДС, това целият форум разбра.После нека обяснява, че нямало ДС.Щом Костова още е партийна секретарка, значи и Демократа още е от ДС.

 5. Явор Костовист и 2014 година
  #98
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #97
 7. Анонимен
  #96

  Такъв тотален пиар не е правен нито на Тодар Живков, нито на който и да е! А и толкова мразен ,никой не е бил!

 8. Анонимен
  #95

  Болен и слаб човек. Никога на власт!

 9. Анонимен
  #94

  ОБИКНОВЕННА ШИЗОФРЕНИЯ!!!

 10. Анонимен
  #93

  ДЕМОКРАТ Палячовците във форума пак си бърборят за Костич Кременчугски-БУЛКАТА.А той видният "опозиционер" си почива в Банско с партийната секретарка.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.