Пазарджик обяви бедствено положение заради боклука

Пазарджик обяви бедствено положение заради боклука

От събота Пазарджик е обявено частично бедствено положение заради проблема с битовата смет. Общината няма къде да извозва отпадъците си, защото сметището не покрива европейските екологични стандарти, а регионалното депо няма оператор.

Обявяването на бедствено положение позволява на кметовете да сключват договор след пряко договаряне с фирма, която да стане временен оператор на депото. Проблемът не стои само за община Пазарджик - 113 депа за битови отпадъци в страната трябва да бъдат затворени, напомня БГНЕС.

Кризата с боклука ще засегне 9 общини в Пазарджишка област, и шест в област Благоевград. Подобен е проблемът в Бяла, Полски тръмбеш и Две могили.

Пред БНР заместник-кметът на Дупница Красимир Георгиев коментира, че няма да има криза с боклука в Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Отпадъците им ще бъдат транспортирани до депа в София и Костинброд след закриването на градското сметище от 1 януари.

Сепарирането на отпадъците ще става в индустриална зона “Филиповци“ в София, инертните материали ще се извозват на депо в кв. Враждебна, а тези, които не могат да бъдат оползотворени - в депото на Костинброд. Трите общини генерират между 15 и 20 хил. тона отпъдаци за година.

Споделяне

Още от България