Пчеларите получили с 1.6 млн. лв. повече субсидии тази година

Пчеларите получили с 1.6 млн. лв. повече субсидии тази година

Българските пчелари са получили с над 1.6 млн. лв. повече субсидии през 2009 г. в сравение с миналата, сочат данни на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) за прилагане на Националната програма по пчеларството, оповести в сряда. Процентът на усвояване на бюджетните средства по програмата през настоящата година е 88 на сто, което е сериозен ръст в сравнение с изплатените едва 34 процента през 2008 г.

Сключените договори за подпомагане на пчеларите за 2009 г. са 674 при подадени над 800 заявления. Общо изплатената субсидия по тях е в размер на 2 433 306 лв. при общ бюджет на Програмата от 2 770 000 лв. за изтичащата година. Половината от средствата за субсидиране на пчеларите се осигуряват от националния бюджет, а останалите от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.

Високата усвояемост на средствата е резултат от промени в реда за кандидатстване по програмата, което бе организирано в два етапа на подаване на заявления за подпомагане, посочиха от ДФЗ.

За да бъде удовлетворен завишения интерес на българските пчелари към мярката „Подновяване на пчелните кошери в общността" е извършено преразпределение на бюджетните средства в рамките на финансовата година. Това позволило повече кандидати да сключат договори по програмата и да бъдат подпомогнати. Също така, беше предвидена възможност за подаване на отделни заявления за плащане след реализиране на разходите по всяка от мерките. По този начин ползвателите бяха максимално улеснени при осъществяване на договорираните с ДФЗ инвестиции.

Предстоят промени в Националната програма по пчеларството през следващата година като се планира включването на нови мерки за подпомагане на пчеларите. След като адаптира процедурите си към одобрените промени, фондът ще подготви новия прием на заявления за подпомагане. Очаква се това да се случи към средата на ноември. Предстои до края на годината да започне разработването на програмата и за следващия тригодишен период 2011-2013 г., допълниха от агроведомството.

Споделяне

Още от Бизнес