Печалбата на ПИБ за 2017 г. отива за подсилване на капитала

Печалбата на ПИБ за 2017 г. отива за подсилване на капитала

Цялата печалба на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за 2017 г. в размер на 85.5 млн. лв. ще отиде във фонд "Резервен". Няма да се раздават никакви дивиденти на акционерите.

Това става ясно от поканата за свикване на общо събрание на банката, което ще е на 21 юни, съобщи в. "Банкер".

През 2016 г. ПИБ бе една от двете банки, които трябваше да увеличат капитала си заради по-лоши резултати по време на прегледа на активите на банковата система. През миналата година банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев съобщи, че е изпълнила всички предписания на БНБ за попълване на капитала. Въпреки това очевидно и тази година е решено да се подсилят резервите на банката, вместо парите да се разпределят на Минев, Мутафчиев и миноритарните акционери.

За разлика от ПИБ, която е местна банка, повечето от най-големите банки у нас с чужди собственици вече обявиха, че изнасят печалбите си в чужбина под формата на дивидент. Така зад граница през последните месеци заминаха стотици милиони левове благодарение на ефективната възвращаемост на капитала на чуждите банки на родния пазар.

Шефовете на ПИБ предлагат да не се изплащат дивиденти на акционерите и да не се извършват други отчисления от печалбата на банката за 2018 г., като целта е включването на положителния финансов резултат от тази година в базовия собствен капитал от първи ред, съобщава още "Банкер".

Според изданието на заседанието на общото събрание ще бъде избран нов директор на дирекция "Вътрешен одит". Предложението е за освобождаване на Ралица Богоева от длъжност и избор на Пламен Димитров с мандат от пет години.

Предлагат се за обсъждане и промени в устава на банката.

Ключови думи

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?