Пеевски и Божков като емблема на ГЕРБ било комуникационна грешка

Снимка: БГНЕС

Свързването на имената на уличените от САЩ в корупция Делян Пеевски и Васил Божков с управлението на ГЕРБ е комуникационна грешка. Това заяви пред Нова телевизия бившият вицепремиер Томислав Дончев. Според него няма основание за такава връзка.

"Звездата и на единия, и на другия изгря доста преди да се появим като политическа партия. Неодстатък вероятно е комуникационен, че сме допуснали да бъдем обвързани, свързани. За което няма основание", заяви той.

Звездите на Пеевски и Божков може и да са изгрели по време на друго правителство, но светеха ярко и в трите мандата на ГЕРБ през последните десетина години.

По повод санкциите по закона "Магнитски", наложени от финансовото министерство на САЩ, Дончев заяви, че вината на институциите била в това, че не са отчели дневния ред на обществото. Той обясни, че санкциите трябвало да са обект на много по-дълбок анализ.

"Разбира се, аз нямам илюзията, че данните са събрани от публични източници, от журналистически разследвания. Но това, което се набива на очи, е, че те отразяват това, което е дневният ред на обществото. Тук държавата търпи укор, че дневният ред на обществото очевидно не е станал дневен ред на институциите", каза Дончев.

Само съмнения

Неведнъж през годините е имало доказателства за близостта между лидера на ГЕРБ и Пеевски. През миналата година дори Борисов отстрани трима министри – Младен Маринов, Владислав Горанов и Емил Караниколов заради подозрения за връзки с Пеевски. Към днешна дата Маринов е кандидат за депутат, а Горанов – експерт, все още приближен на партията.

"Има съмнения, което не означава, че съмненията са основателни", заяви Дончев.

Ако някой е казал, че има усещане за корупция, това е неадекватно

В България до момента са приложени всички познати на цивилизования свят тактики за справяне с корупцията и резулатите не са задоволителни, каза още Дончев. Този проблем няма как да бъде решен със смяната на една политическа сила във властта.

Запитан грешка ли е било от ГЕРБ да твърдят, че у нас има по-скоро усещане за корупция, отколкото реална такава, Дончев заяви:

"Да се твърди, че корупцията е само усещане, е, меко казано, некоректно, бих казал даже дразнещо. Ако някой е казал, че в България няма корупция, а има само усещане за корупция, това е неадекватно", заяви той.

Поне двама министри на ГЕРБ са се изказвали в този дух – Лиляна Павлова и в по-близкото минало – Деница Сачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?