Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пенсиите ще се увеличат с поне 6.1% от юли 2022 г. (обновена)

Ощетените пенсионери ще получат компенсациите си през февруари

6 коментара
Социалният министър Георги Гьоков

Пенсиите трябва да бъдат увеличени с минимум 6.1% от 1 юли тази година по т. нар. "швейцарско правило", каквото е редовното осъвременяване според Кодекса за социално осигуряване, обяви в четвъртък социалният министър Георги Гьоков. Той беше изслушан от депутатите заради проблема с преизчисляването на пенсиите и причините част от пенсионерите да получат по-нисък доход през януари спрямо декември.

Отделно, в коалиционното споразумение е предвидено за шестмесечен срок да бъде извършен анализ на пенсионната система и намиране на решение за устойчив във времето механизъм за осъвременяване на пенсиите. Ако бъде постигнат консенсус и със социалните партньори, този механизъм може да бъде приложен още след юни 2022 г., посочи Гьоков. Именно затова той изрази надежда увеличението да е чувствително по-високо от заложените 6.1%.

Според социалния министър пенсиите трябва да растат според приноса в осигурителната система, а всички, които имат нужда, да бъдат подпомагани чрез системата на социално подпомагане - до линията на бедност.

"Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Това се отнася както за пенсиите за трудова дейност, така и за социалните пенсии. Разликата дойде от намаляването на размера на Covid добавката, която обаче не е част от пенсиите на хората", каза социалният министър. Според него проблемът с пенсиите е вследствие на решения на предходното 46-то Народно събрание.

Социалният министър смята, че създаденото напрежение не е само от това, че има възрастни хора, които са получили с няколко лева по-ниско плащане, а и затова, че при преизчисляването на пенсиите подходът е несправедлив, без да се отчита индивидуалният принос към осигурителната система.

Гьоков обясни, че във връзка с новата по-висока тежест на осигурителния стаж са били преизчислени всички пенсии за трудова дейност.

"Това преизчисляване се извърши, без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процентът беше увеличен от 1.2 на 1.35", допълни министърът.

По думите му минималният размер на пенсията за стаж и възраст се е увеличил с над 23% - или от 300 на 370 лева, а средното увеличение на пенсиите от 25-ти декември е 12.9% или около 61.25 лв. на пенсионер, и то се отнася за всички пенсионери (2 047 200 души).

Изключение има само по отношение на 945 пенсионери, за които или няма промяна, или има намаление в размера на пенсията, посочи Георги Гьоков. По думите му това са пенсии, за които има грешно подадена информация и не са преизчислени на този етап; на които е променен видът на получаваната пенсия - например преминават в по-ниска група степен на увреждане и неработоспособност; и такива, за които е влязло в сила разпореждане на длъжностно лице за промяна на размера на пенсията.

По данни на НОИ намален пенсионен доход през януари са получили 1 078 800 пенсионери. От тях при 673 800 души с пенсия за осигурителен стаж и възраст увеличението от повишението на коефициента за стаж е по-малко от необходимите 60 лв. за изравняване с декемврийския доход. За 206 300 инвалидни пенсии на хора с намалена работоспособност от 50% до 70.99% също има намаление, като за 98 300 от тях разликата е под 1 лев. За 60 800 пенсии на хора с непълен стаж също намалението е с 0.50 лв. Хора, които получават пенсии, несвързани с трудова дейност, също са ощетени.

"За преодоляване на проблема е взето решение тези пенсионери, чиито пенсии, като общ сбор от пенсия и Covid добавка, са по-ниски от декемврийските, да получат добавка. Първите плащания ще бъдат извършени от НОИ през февруари. Тези суми ще се изплащат до юли, което ще струва около 104 милиона лева, като средствата са налични", обясни Гьоков.

Новият начин за определяне на размерите на пенсиите след 25 декември 2021 г. и за преизчисляването на отпуснатите преди тази дата пенсии оказва влияние върху пенсиите на т.нар. категорийни работници, при които има разлика между стажа в календарно време и общият превърнат осигурителен стаж, обясни Гьоков. На това основание при преизчисляване на пенсиите на лицата, които имат осигурителен стаж от първа и втора категория труд, процентното увеличение на пенсията е по-малко от обявения среден размер на увеличението от 12.5%, посочи министърът.

В отговор на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната" Александра Корчева дали не може добавката да бъде превеждана като социално плащане, за да няма объркване, социалният министър каза, че това би затруднило всички участници в процеса. Причината е, че Агенцията за социално подпомагане няма капацитет да поеме такъв размер плащания. Освен това за пенсионерите ще възникнат неудобства.

"Аз винаги съм се чудел защо управляващите, които въведоха Covid добавката за пенсионерите, го направиха чрез пенсионната система. НОИ има сериозни традиции при изплащането на различни добавки и затова е логичен въпросът защо тези изплащания не са в социалната система. Всички пенсионери трябва да са наясно, че пенсиите им до юли ще бъдат сбор от личната им пенсия, Covid добавка и добавка, ако е нужна, за да може цялата сума да достигне до размера на декемврийските средства, които са получили", каза още Георги Гьоков.

Според него твърдението, че всички доходи от пенсии ще се повишават с еднакъв процент, е формирано от нагласи, включително и от политиците.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



 1. Георги Съдиев
  #6

  Господинът (или другарят) да не лъже отново и да разтяга локуми, А ДА ИЗПЪЛЯВА ЗАКОНА, гласуван от самите тях. Може ли този министър да ми каже НА КАКВО ОСНОВАНИЕ И КЪДЕ ГО ПИШЕ В ЗАКОНА, та ПРЕСКОЧИХА 2017, 2018 И 2019 година. АЗ ЛИЧНО ЩЕ СЪДЯ НОИ за това, че вероятно са послущали КОКОРЧО и са направили този НЕЗАКОНЕН акт. Какви 12.5 % средно увеличение бе ГЬОКОВ, Ти ходил ли си на училище и колко имаш по смятане. Айде МУТРАТА от Банка си призна, че е прост, ама Нинова, Трифонов, Петков и Василев

 2. mediaman
  #5

  Ако резултатът ще е същия като от последното "увеличение", моля ви, не вдигайте повече нищо. Имайте милост! Пенсионерите все пак трябва да оцелеят някакси.

 3. Мазен Кумунис
  #4

  вРрваме им! ;)

 4. fantom
  #3

  Ама то ставало дума за догодина, бе!

 5. Един препатил
  #2

  Преди да се говори за осъвременяване от 1 юли НОИ трябва да спази закона и да преизчисли отново всички пенсии като включи и незаконно прескочените увеличения за 2017, 2018 и 2019 г. За какви 6,1% си говорим като те вече са изядени - че и отгоре - от шашмата с тези три порпуснати години?

 6. Горскио
  #1

  Тези луди ли са? Продължават да товарят производителната работна част от народа ни с данъците си и безумните задължителни социални осигуровки, за да ги крадат и да ги дават на милионите фалшиви пенсионери (млади служители на МВР и МНО и другите мошеници с телкове). А нацията намалява - май след 10-ина години няма да има кой да ги погребва възрастните. Знам, ще внесат имигранти от Арабистан, Индия и Африка, ама като ги знам колко са работливи не вярвам да са очаровани да копаят 6-футови дупки за местното ояло се население.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.