Пентагонът ще преразглежда въпроса със задържаните в Гуантанамо

Американското министерство на отбраната заяви, че ще учреди екипи от военни служители, които да преразгледат въпроса дали затворниците в Гуантанамо са законно държани в базата.

Разглеждането на въпроса стана належащо след решението на Върховния съд на САЩ миналия месец, според което вражеските бунтовници, задържани в Гуантанамо, Куба, имат право обжалват задържането им пред федералните съдилища. Задържаните обаче пак няма да имат достъп до цивилни адвокати.

Те ще бъдат информирани за правата в рамките на 10 дни.

Около 600 затворници, основно от Афганистан, за задържани в лагера

Междувременно арабски телевизионни станции излъчиха интервю с един от задържаните преди да бъде качен на самолет за Гуантанамо, който разказва за човека, който го е разпитвал: "Преди полета той ми каза: знам, че си невинен, но трябва да отидеш в Гуантанамо. Казах му: като знаеш, че съм невинен, защо трябва да ходя в Гунтанамо. Той ми отговори, че неговите началници няма да му повярват, че съм невинен."

Ако сформираните военни екипи установят, че задържаните чуждестранни затворници не са "вражески бойци", делата им ще бъдат предадени на министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд, който, заедно с държавния секретар ще изработи процедура за връщането на затворниците в родните им страни.

Онези, за които се прецени, че все още са заплаха за САЩ, ще останат в лагера. Сред задържаните в Гуантанамо има обвинени за участие в терористични актове или че са членове на Ал Каида.

В решението си от юни Върховният съд постанови, че американските и чуждестранните граждани, задържани по подозрения в тероризъм, имат право да обжалват задържането.

Но, преразглеждайки конституционната съобразност на политиката на администрацията в борбата с тероризма, съдиите не оспориха правото на правителството да задържа заподозрени за тероризъм.

Споделяне

Още от Свят