Пентагонът заяви, че не създава погранична охрана в Сирия

Пентагонът заяви, че не създава погранична охрана в Сирия

Американското министерство на отбраната заяви, че не създава нова армия или погранична охрана в Сирия, след като Турция реагира остро на планове на САЩ да обучат бойци, включително сирийски кюрди, за нуждите на вътрешната сигурност, предаде Ройтерс.

САЩ продължават да обучават местните сили за сигурност в Сирия. Целта на обучението е да се гарантира сигурността на хората, напуснали родните си места, при завръщането им в опустошените им общности, посочи в комюнике Пентагонът.

Изключително важно е да не се допусне групировката "Ислямска държава" да се върне в освободените райони. Не става въпрос за нова армия или погранични сили, отбеляза министерството.

Пентагонът отбеляза, че разбира безпокойствата на Турция - партньор на антиджихадистката коалиция и съюзник в НАТО. "Тревогите на Турция са законни. Оставаме напълно прозрачни за Турция по отношение на усилията ни за победа над ИД в Сирия и запазваме ангажимента си към съюзника ни в НАТО и неговите антитерористични усилия", допълни отбранителното министерство.

 

Същевременно сирийските кюрди отложиха за неопределен срок насрочените за утре "парламентарни избори" в контролираните от тях райони на страната, предаде Франс прес, като се позова на представител на самопровъзгласилите се местни власти.

Той обясни това решение с "организационни въпроси".

Кюрдите, които са около 15 процента от населението на Сирия и дълго време бяха потискани от режима на президента Башар ал Асад, се възползваха от избухналия през 2011 г. конфликт в страната, за да постигнат де факто автономия в северните и североизточните райони, където са мнозинство от населението, отбелязва Франс прес. През март 2016 г. бе обявено създаването на кюрдски "федерален регион" в Сирия, съставен от три кантона. През септември миналата година там бяха произведени "местни избори", след които през декември бяха избрани "общински съвети".

Правителството в Дамаск и Турция са против кюрдските аспирации за независимост от Сирия, припомня Франс прес. Съседната страна се тревожи от подобни амбиции на своето кюрдско малцинство.

Самопровъзгласилите се кюрдски власти в части от Сирия казват, че малцинствата, по-конкретно арабското, не са изключени от изборния процес, и уверяват, че нямат сепаратистки планове.

През последните дни Турция заплаши с военна операция в Северна Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят