Перник ще може да ползва още 250 хил. куб. м от яз. "Студена" през юни

Язовир "Студена" в момента е пълен над 80 процента, според данните на екоминистерството

Екоминистърът Емил Димитров е разрешил на ВиК-Перник да ползва още 250 хил. куб. м от язовир "Студена" за водоснабдяването на града през юни и при това положение не би трябвало да има воден режим, съобщиха от ръководеното от него ведомство в сряда. Така доставчикът ще може да вземе общо за целия месец 1.050 млн. куб. м.

Промяната е заради достатъчното наличен обем във водоема, който към 24 юни е 20.700 млн. куб. м, от които използваеми са 18.300 млн. куб. м.

На 16 юни от ВиК-Перник съобщиха, че започват 24-часови проби за денонощно снабдяване на града с вода от яз. "Студена" и спиране на аварийно изградения водопровод, свързващ мрежата на Перник със софийската, през която за известно време се докарваше вода от яз. "Бели Искър". Перник обаче все още няма вода през нощта.

Сега вече са налице предпоставките режимът да падне. В допълнение сегашното разрешение за ползване на вода от София остава валидно.

Изменението на графика за ползване на вода от комплексните и значими язовири през юни е предприето след среща във вторник на министър Димитров с областния управител на Перник Емил Костадинов, зам.-кмета Мирослав Стоицев и управителя на ВиК – Перник Борислав Иванов.

"Когато станах министър през януари, тази година, язовирът беше пълен на 13 процента, сега, няколко месеца по-късно, е над 82 процента", заявил министърът, цитиран от пресцентъра на ведомството. Той припомня, че  водоемът може да бъде запълнен до 24.2 млн. куб. м, а при необходимост да бъде изпускан, за да не прелива.

Според него яз. "Студена" е в добро състояние и стената е добре ремонтирана.

В рамките на срещата е бил обсъден и проблемът с водата в Радомир и възможността градът да бъде снабдяват от Перник. Димитров е припомнил, че както решението за водата от София до Перник е взето от Столичния общински съвет, така за Радомир трябва да се произнесе общинският съвет на Перник.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?