В Перник вече ще имат вода по 24 часа

Язовир "Студена", снимка: Mediapool

Перник е на път да се освободи от водния режим. Във вторник местното ВиК обяви, че започва проби за 24-часово подаване на количества от яз. "Студена". Едновременно ще бъде спрян софийският водопровод, през който се подава вода от яз. "Белмекен". Така за първи път от 18 ноември насам в града ще има вода денонощно

Не е окончателно

"Това не е окончателно отпадане на режима", пишат обаче от местното ВиК. Към момента не е взето такова решение. Пред "Дневник" кметът на града Станислав Владимиров заяви, че режимът може да отпадне окончателно до края на седмицата. В момента ВиК прави постепенно натоварване на мрежата.

Режимът в Перник бе въведен след местните избори миналата година, макар за намаляващите количества вода в яз. "Студена" да се е знаело месеци по-рано. Предишният кмет Вяра Церовска твърди, че няма вина за кризата.

Заради острата реакция и множеството протести прокуратурата се задейства и през януари арестува тогавашният екоминистър Нено Димов. Той прекара около три месеца под стража и бе освободен в края на април срещу гаранция. Димов ще отговаря за безстопанственост в особено големи размери. Основният аргумент на прокуратурата е, че той лично е подписвал всички месечни графици за водовземане и е трябвало да вземе мерки по-рано. Заедно с него бяха обвинени бившият шеф на пернишкото ВиК Иван Витанов и някогашната зам.-кметица на града Седвалина Ковчева.

През февруари нивото на "Студена" падна на критично ниски нива от около 4 млн. кубика. Общият обем на язовира е 25 млн., но полезният е 21 млн. В момента във водоема има над 19 млн. кубика, което значи, че полезният обем ще бъде достигнат скоро.

Дъжд, сняг и тръба от София

В опит да решат проблемите с водата, управляващите одобриха прокарване на довеждащ водопровод от София към Перник, през който се подават количества от водосборната зона на яз. "Белмекен". За проекта бяха похарчени около 20 млн. лв. Към момента на пускането му обаче вече бяха започнали обилни валежи и снеготопене и "Студена" започна да се пълни. И местната, и централната власт обаче твърдят, че тръбата от София е изиграла своята роля и без нея ликвидирането на кризата е щяло да бъде по-трудно.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?