Песимизъм на имотния пазар, хит са само нивите

Песимизъм на имотния пазар, хит са само нивите

Оптимизмът на имотния пазар от първото тримесечие на 2013 г. е заменен в края на годината от песимизъм, породен от политическата обстановка в страната и така през последните два месеца няма сериозно движение при сделките като се изключи интересът към земеделската земя. Това сочи анализ на Националното "Сдружение брокери на имоти" на базата на анкета сред негови членове, който е публикуван в петък.

 

Традиционно през декември сделките стихват, предвид предстоящите празници, посочват от сдружението. В края на лятото цените са постигнали равновесие и е имало повишена активност при купувачите, продиктувана и от активността на банките. През този сезон е имало и повече сделки от български емигранти, работещи в чужбина.

 

За жилищни имоти сделки се сключват основно с ипотечни кредити, отчита анкетата. Много малко са купувачите с пари, придобити от друга продажба или такива, разполагащи с налични пари в брой от работа в чужбина. Предпочитани са малки монолитни жилища (старо или ново строителство с Акт 16) от 50-60 кв.м. с добра локация.

 

Пазарът по морето е свит в сравнение с предходни години, посочват от сдружението. Активен обаче е пазарът на земеделски земи като ценовите нива са от 300 до 600 лева/декар в зависимост от категорията на земята и местоположението. Предпочитат се земи, отдадени под аренда, при доходност от около 30 лева от 1 декар/годишно.

 

Именно земеделските земи са хит на пазара според "Сдружение брокери на имоти". Ръстът на сделките със земеделски земи според членовете на сдружението се дължи на ниската им цена (от 30 до 80 стотинки за квадратен метър), на интереса на Акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които изкупуват земеделски земи за комасация, обработка или отдаване под аренда, както и на предоставяните държавни субсидии от Държавен фонд "Земеделие" на земеделските производители в общ размер на 536.6 млн. лева.

 

По морето хит са големи луксозни имоти - къщи и апартаменти, които заради кризата са загубили до 30-40 процента от цената си. Все по-слабо търсени са панелните жилища. Слабо е и търсенето на парцели за жилищно строителство срещу обезщетение от страна на строителните фирми.

 

От чуждестранните граждани най-активни купувачи на имоти са руснаците, които заемат мястото на британците. Наблюдава се и известна активност сред гърците, които преместват бизнеса си в България, предвид ситуацията в Гърция, констатират брокери.

 

Британците пък предимно продават своите имоти по морето. Евентуална промяна в банковите регулации, свързана със забрана на неравноправните клаузи, би довела до предсказуеми и ниски лихви по кредитите и това ще обърне тренда в цените на имотите, прогнозират от сдружението.

Споделяне

Още от Имоти

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?