Пет държави повишат мерките за сигурност заради терористините атаки

Франция се опасява от тероризъм от “ново поколение“

Пет държави повишат мерките за сигурност заради терористините атаки

САЩ, Франция, Испания, Тунис и Кувейт обявиха в събота, че повишават мерките за сигурност заради вчерашните атентати. Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов обяви, че терористичната заплаха във Франция е крайно висока, а естеството на рисковете се е променило из основи.

Пред телевизията ТеЕф1 той говори за тероризма "от ново поколение", с който се са сблъскали френските власти. Неговата оценка е, че тези форми на тероризма са особено опасни заради своята незабележимост в ежедневието. В петък Франция отново стана мишена на атентат. Този път бе атакувана фабрика в Лион, което доведе до обезглавяването на нейния директор и раняването на други двама души.

Френският премиер Манюел Валс не изключи възможността от нови ислямистки терористични актове в страната.  "Въпросът е не дали ще стане или не, а кога ще се случи това", каза Валс. Той обясни, че  правителството ще направи всичко възможно да отговори адекватно на атаката.

Службите на САЩ и Великобритания вече обявиха, че започват разследване дали има връзка между атентата в Лион и тези в Тунис, Кувейт и Сомалия.  

Мерките за сигурност се повишават и в държава като Испания, която не бе засегната пряко от петъчната вълна от насилие. Правителството в Мадрид повиши равнището на терористична заплаха до предпоследната степен, като предохранителна мярка, съобщава АП, цитирана от БНР.

Силовите институции в САЩ също преразглеждат мерките за сигурност, които са планирани за празничните прояви за 4 юли, когато се чества Деня на независимостта

Кувейтските власти на свой ред засилиха мерките за сигурност около петролните съоръжения след самоубийственото нападение срещу шиитската джамия в петък. Полицията започна масирани хайки в квартали с големи общности от работници имигранти. Арестувани са най-малко 18 заподозрени. В страната е обявен ден на траур в в памет на загиналите 27 души в столицата при взрива по време на петъчната молитва.

В събота “Ислямска държава” пое отговорност за атентатите в Кувейт и Тунис.

Премиерът на Тунис Хабиб Есид обяви, че  по курортите и археологическите забележителности ще бъдат разположени резервисти от армията. Около 80 джамии, които са извън контрола на правителството и по думите му са отговорни за разпространяването на терористична пропаганда, ще бъдат затворени до седмица.

Четирима са арестувани във Франция

Френската полиция вече е арестувала четирима души за нападението срещу фабриката в Лион. При нея беше обезглавен директора на предприятието, а други двама души бяха ранени. Арестувани са заподозрения Ясин Сали, съпругата му и сестра му, както и неназован заподозрян, съобщи френският прокурор Франсоа Молен.

Според него основен извършител е Ясин Сали и засега няма данни той да е имал съучастник в самата фабрика.

По данни на разследващите Сали е влязъл във фабриката за химикали "Еър продуктс" в Сен Кантен – Фалавие край Лион в 9.28 сутринта местно време и е изчезнал от обхвата на камерите. В 09.35 ванът му е заснет как се засилва към един от двата хангара на фабриката, минута по-късно следва взрив. По това време във фабриката са били 43 души, 13 още са в шок, съобщава британският вестник "Гардиън".

В 10.00 часа пожарникарите откриват заподозрения в един от хангарите, близо до бутилки с газ, течен кислород и силно експлозивен ацетон. Той е опитвал да отвори бутилка с ацетон.

Близо до вана е открито обезглавеното тяло на 54-годишния директор, който е бил шеф на Сали в транспортната фирма, в която предполагаемият атентатор е работел. Главата му е била открита закачена на близка ограда, до нея са висели две знамена на "Ислямска държава". Не е ясно кога и как е бил обезглавен мъжът.

Сали е роден на 25 март 1980 година. Той е баща на три деца и женен от десет години. Между 2006 г. и 2008 г. Сали е бил под наблюдение от властите по подозрения, че се е радикализирал, а между 2011 г. и 2014 г. е бил разследван за връзки със салафистки групи в региона на Лион.

"Той е бил разследван през 2006 г. за радикални прояви, но разследването не е било подновено през 2008 г. Той няма криминално досие", каза вътрешният министър Бернар Казньов.

АФП допълва, че във Франция за първи път се извършва обезглавяване, което се е случвало при терористични нападения в частите на Сирия и Ирак, които са контролирани от ислямистите.

Какво се случи в петък

Извън Франция при атентат в популярния тунизийски курортен град Сус студент откри огън по туристи на плажа и в хотел до него. Загинаха най-малко 35 души, сред които германци, белгийци и британци.

При атака на атентатор камикадзе срещу джамия в Кувейт по време на петъчната мюсюлманска молитва - 27 души бяха убити и над бяха 200 ранени.  Десетки войници загинаха пък в Сомалия при нападение, извършено от групировката "Аш Шабаб" срещу база на силите на Африканския съюз, управлявана от контингент от Бурунди.

Още по темата
Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?