Пет града си оспорват домакинството на Олимпиадата през 2012

Международният олимпийски комитет определи окончателния списък на пет града, които ще могат да кандидатстват за домакинство на игрите през 2012 година.

Финалните кандидати са Лондон, Мадрид, Москва, Ню Йорк и Париж. През следващите 14 месеца те трябва да представят подробни доклади за плановете си за стадиони, комуникации, транспортни връзки, сигурност и качество на водата и въздуха.

Победителят ще бъде съобщен през юли следващата година в Сингапур.

Лайпциг, Истанбул, Хавана и Рио де Жанейро отпаднаха от надпреварата.

Географски погледнато, след лятната Олимпиада през 2008 г. в Азия (Пекин) и зимната Олимпиада през 2010 в Северна Америка (Ванкувър), ред на европейски град е стане домакин на игрите през 2012.

Първоначалните девет кандидати представиха кандидатурите си януари, като изтъкнаха своите достойнства и лесен достъп до спортните площадки.

Париж и Лондон наблегнаха на допълнителните атракции, Мадрид отдаде предпочитание на екологичните предимства, а Ню Йорк заложи на имиджа си на "световен град".

Французите обещаха, че Париж ще организира плажен волейбол в подножието на Айфеловата кула и да съсредоточи проявите на две основни места в покрайнините на града.

Лондон предложи надпревара по плажен волейбол на прочутото място, където туристите наблюдават смяната на кралската конна стража. Британската столица освен това обяви, че 17 спортни дисциплини, сред които атлетическите състезания и плуването, ще се проведат в новоизграден комплекс в западналата източна част на Лондон.

Мадрид предложи "зелена Олимпиада", която повече апелира на публиката, Ню Йорк изтъкна своята енергия, дух и мощ, а Москва обеща да домакинства "най-добрата, най-компактната Олимпиада, провеждана някога".

Три от петте града в окончателния списък вече са били домакини на Олимпийски игри: Лондон през 1908 и 1948; Париж през 1900 и 1942 г., както и на световното футболно първенство през 1998.

Москва беше домакин на игрите през 1980-та, макар че те бяха засенчени от бойкота на западните държави начело със САЩ в знак на протест срещу съветската инвазия в Афганистан.

Ню Йорк никога не е бил домакин на Олимпийски игри, макар че за последен път САЩ домакинства игрите в Атланта през 1996 и в Солт Лейк Сити през 2003 г.

Мадрид досега само веднъж е кандидатствал за домакинство - за Олимпиадата през 1972 г., когато загуби от Мюнхен. Барселона обаче беше домакин на игрите през 1992 г.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?