Пет инвестиционни проекта ще получат държавни гаранции догодина

Пари ще се търсят за 350 км магистрални и скоростни отсечки, ремонт на мостове и язовир

Пет инвестиционни проекта ще получат държавни гаранции догодина

Пет инвестиционни проекта да бъдат включени в бюджета за следващата година за издаване на държавна гаранция за търсеното за тях кредитно финансиране, реши Съветът за развитие към Министерски съвет на заседанието си във вторник. Постигнато е също така съгласие, че политически приоритет на кабинета ще е построяването на газовата връзка с Гърция, която единствена получи държавни гаранции в тазгодишния бюджет. Одобрена е и стратегия за управление на държавния дълг в периода 2015-2017 г., съобщиха от правителствения пресцентър.

Сред проектите, за които догодина бюджетът ще гарантира при търсенето на заеми, са строежът на автомагистрала "Хемус“ в участъка от Ябланица до път А-2, изграждането на 350 км автомагистрални и скоростни отсечки от републиканската пътна мрежа по основните трансевропейски транспортни коридори, както и ремонт на мостове и третокласни пътища. Другите два проекта са за развитие на кадастъра“ и за построяването на язовир "Нейковци“ и пречиствателна станция за питейна вода.

Не се посочва каква ще е общата или отделната стойност на проектите, но пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че Съветът за развитие е заявил политическата си вола за осъществяването им и че на следващото заседание ще се обсъдят различни варианти за финансирането им.

Според информацията, одобрената Стратегия за управление на държавния дълг "е основополагащ документ, който има за цел да осигури общата рамка на дълговото управление в средносрочен план". "Основното ѝ предназначение е да обобщи и очертае водещите принципи и насоки на политиката по управление на държавния дълг, като същевременно описва индикативните мерки и използвания инструментариум за постигане на заложените в нея цели", допълват още от правителството, но не съобщават какви точно мерки са набелязани за управлението на държавния ни дълг, който по данни към края на юли е 6.012 млрд. евро или 14 на сто от БВП.

Като основна цел на стратегията е изведено осигуряването на необходимия ресурс за финансиране на държавния бюджет, рефинансиране на дълга в обращение и обезпечаване на стабилността на фискалния резерв при оптимално възможна цена и приемлива степен на риск, се посочва в съобщението.

Съветът за развитие е взел също така решение да бъде създадена работна група между Министерството на образованието и науката и представители на Комисията по образование и наука в Народното събрание, която в едномесечен срок да предложи план за действие, но не става ясно за какво.

Одобрен е и доклад за националната система наука-иновации, но и за него не се съобщава нищо повече от факта по приемането му.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?