Пет страни в ЕС все още допускат замърсяване на водите си с токсична субстанция

Пет страни от ЕС продължават да замърсяват водите си с токсична химическа субстанция, която е смятана за канцерогенна, се посочва в доклад на природозащитната организация Грийнпийс, цитиран от Франс прес. Петте страни са Чехия, Словакия, Испания, Германия и Великобритания. Визираната химическа субстанция е нонилфенол. Тя се използва в текстилната промишленост, в боите, в производството на хартия, в обработката на металите, в козметиката в някои шампоани и в битовата химия в някои препарати за почистване.

От 2001 г. субстанцията се смята за токсична от европейското законодателство в областта на водите. По силата на това законодателство използването на тази субстанция трябва да бъде забранено до 2020 г.

Във водата токсичната субстанция попада чрез битовите и промишлените отпадъци, или пък от отпадни води от пречиствателни станции. След това тя се озовава в хранителната верига.

Европейската комисия обяви, че ще проучи внимателно доклада на природозащитниците и ще реши какви действия да предприеме. Смята се, че нонилфенолът може да предизвика рак и да има неблагоприятен ефект върху качеството на спермата при мъжете, се посочва в доклада на Грийнпийс.

Споделяне

Още от Европа