Пета компания иска да доставя тол услуги

Пета компания иска да доставя тол услуги

"Тол България" ЕООД е петият регистриран национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние - тол. Това съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в понеделник.

Това обаче не означава, че компанията може да предоставя тол услуги и е-винетки. Това може да стане чак след като "Тол България" постигне оперативна съвместимост със системата на АПИ.

Към момента от общо петима доставчици единствено "Интелигентни Трафик Системи" (ИТС) АД и "Конкорд Смарт Инфраструктура" АД могат да продават е-винетки и да събират тол такси. Тол таксите могат да бъдат платени по три начина - чрез маршрутни карти, бордови устройства и GPS тракери. Бордовите устройства и на двете компании са произведени от австрийската "Капш", която разработи тол системата и получи за нея 320 млн. лв. от държавата.

Вече повече от година другите двама доставчици на услуги за събиране на пътни такси - "Телетол" АД и "Иком" ООД, обаче не получават т.нар. ключ от АПИ, респективно от "Капш", за да могат системите им да станат съвместими с тази на тол системата. Така на практика ИТС е пълен монополист на пазара на бордови устройства и GPS тракери за превозвачите.

Нещо повече, собствениците от "Телетол" - Лиляна Деянова и Мартин Димитров, се оплакаха от действията на ръководството на АПИ и подадоха сигнал до прокуратурата и Европейската комисия от корупция в пътната агенция. След това обаче двамата бяха обвинени от прокуратурата по дело за източване на евросредства и арестувани. Деянова обяви, че задържането им е заради Васил Божков и сигнала за корупция в АПИ.

Другите две компании - "Иком" и "Конкорд Смарт Инфраструктура" публично не са коментирали монополното положение на ИТС на пазара.

Новият кандидат да предлага тол услуги "Тол България" ЕООД е одобрен със заповед на председателя на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски на 1 октомври 2020 г.

Дружеството е регистрирано в края на 2018 г. и се управлява от словака Чаба Вираг. Капиталът му е 100 000 лв.

Едноличен собственик на капитала на "Тол България" ЕООД е "Толконтрол" ЕООД, което е собственост на Чаба Вираг, показва справка в Търговския регистър.

Тол системата - "печатницата за пари", както я наричаше първоначално премиерът Бойко Борисов, към момента не оправдава очакванията за милиарди приходи в бюджета. При планирани постъпления от 450 млн. лв. за тази година, за първите осем месеца приходите са 277 млн. лв., показват данните на АПИ. Причините за това са няколко. Основната е свързана с намаления трафик заради коронакризата, неколкократното отлагане на старта на тол плащанията, намаляването на обхвата на пътищата и не на последно място монопола на пазара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес