Петър Чобанов гарантира, че кабинетът няма да променя данъците

Министърът иска партиите да се разберат за пенсионната реформа до средата на 2014 г.

Петър Чобанов гарантира, че кабинетът няма да променя данъците

Кабинетът "Орешарски" няма да променя данъчците, включително и плоския данък, какъвто предизборен ангажимент бе поела БСП. Това увери в събота финансовият министър Петър Чобанов пред Дарик радио.

"Плоският данък остава, но през втората половина на управленския мандат ще мислим за семейно подоходно облагане и за необлагаем минимум... Нямаме намерение и да увеличаваме данъците - затова предлагаме оптимизиране на ведомствени разходи и отделяне на ресурс, който да доведе до икономически растеж и да ни гарантира дългосрочна фискална стабилност", коментира той.

По повод данъка върху лихвите на банковите депозити, финансистът заяви, че той осигурява важни за държавата приходи за тази година, но ако се види, че икономиката тръгва, може да се мисли за премахването му още от догодина.

Чобанов каза още, че настоява политическите партии да постигнат консенсус за продължаването на пенсионната реформа до средата на 2014 г. Според него увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране не може да чака повече.

Финансовият министър подкрепя предложението на социалния му колега Хасан Адемов за отпускане на еднократна помощ за Коледа на пенсионерите с доходи до 251 лв, което е линията на бедността. Той посочи, че би предпочел да отпусне добавки на всички пенсионери, но това би намалило сумите и би обезсмислило идеята. 

Няма нищо изненадващо в поемането на нов дълг, още повече, че държавата остава в рамките на лимита и няма опасност от свръхзадлъжнялост, смята Петър Чобанов по повод планирания нов правителствен заем от 360 млн. евро за финансиране на бюджетния дефицит.

По думите му няма проблем, че бюджетът за догодина не отговаря на договорените с НАТО пари за отбрана, чийто размер трябва да е 1.5% от Брутния вътрешен продукт. 

Всеки бюджет трябва да има ясни приоритети - не пренебрегваме армията и състоянието на отбраната, каза Чобанов, допълвайки, че намаляването на бюджета на Министерството на отбраната и МВР е в отговор на критиките от последните години, че двете ведомства получават твърде много пари.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?