Петър Димитров пренесе предизборната кампания на военен форум

Икономическият министър Петър Димитров пренесе предизборната кампания и на форум по случай на 60-ата годишнина на НАТО, който се провежда в София в четвъртък и петък.

Министърът от тройната коалиция изнесе кратка лекция за офсетните споразумения, като наблегна основно на постиженията на родната икономика и разсъждения за народопсихологията на българите и колко сме привлекателни за офсет.

"Българите не се обичат един друг, но сме болни на тема България", заяви Петър Димитров пред аудитория от военнослужещи и представители на фирми от военната промишленост. И продължи разсъжденията си, че от гледна точка на икономиката българите нямали основание да се срамуват. Той отчете, че България предлага изключително изгодна данъчна среда и е едно от най-привлекателните места за чуждестранните инвеститори.

По отношение на бизнес средата на България е на второ място в ЕС след Румъния. Банките пък не били просто здрави, а "неприлично здрави".

"Българите са на първо място по доверие в родната си икономика в целия свят. 83% от българите имат доверие на икономиката на страната", заяви министърът, без да се позовава откъде взема данните.

Той отчете още, че България е най-евтината страна в Европейския съюз и през изминалата година цените у нас са били около 46% от средните за съюза. 

Петър Димитров припомни, че през последните два месеца на миналата година е била отчетена дефлация, през януари тази година инфлацията е била 0.8%, а през февруари -0.1%.

"Ако се запазят така нещата, България ще може да влезе в Еврозоната по-бързо от очакваното", посочи министърът.

Той все пак призна, че световната криза вече е в България и се отразява негативно на някои сектори. Производството на текстил, например, било намаляло с 50%. Той съобщи, че за следващите три месеца са заявени съкращения на 3265 души, но в същото време през февруари са обявени 14 000 нови работни меса, от които са заети само 11 000.

Валутните ни резерви пък са 25 млрд. лв., а фискалният резерв около 8 млрд. лв. и това гарантирало стабилността на българската финансова система.

Петър Димитров все пак се спря и на темата на изказването си - офсетните споразумения, придружаващи сделките за модернизация на армията и гарантиращи допълнителни инвестиции в икономиката.

"Бизнес средата в България е прекрасна за привличане на офсетни споразумения", заяви министърът и съобщи, че България е сключила офсетни споразумения за 614 млн. евро.

Петър Димитров бе награден с най-високото отличие на Атлантическия клуб - златна значка за "голям принос към атлантизма".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес