Петър Христов се притеснявал от ответна реакция от "Наглите", обяви Цветанов

Бизнесменът е бил разстрелян с картечен пистолет "Скорпион"

Петър Христов се притеснявал от ответна реакция от "Наглите", обяви Цветанов

Разстреляният преди ден в София бизнесмен Петър Христов не е споделял опасения, свързани със сигурността си, освен притеснение от евентуален ответен удар от т.нар. банда за отвличания на "Наглите".

Това коментира във вторник шефът на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, известен с близостта си до убития мъж. Петър Христов беше прострелян с осем куршума посред бял ден на столичния булевард "България" в понеделник недалеч офиса си. Почина от раните си по-късно във Военно-медицинска академия.

Както е известно, именно Христов е човекът, посочен преди няколко месеца от бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев като този с основен принос, за да се стигне до пробив в разследването на зачестилите преди десетина години отвличания.

Това бе потвърдено и от самия Цветанов, който припомни във вторник, че докато бе вицепремиер, Христов е имал "възможност да подпомогне разкриването на тежки криминални престъпления".

"Ако мотивът за това престъпление (убийството на Христов – бел. ред.) е ответна реакция на групата на "Наглите", това не е добър сигнал", коментира още Цветанов след днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, посветено на отбраната.

По повод информацията, че приживе Петър Христов бе близък до ГЕРБ, депутатът заяви, че бизнесменът не е бил член на партията, а просто неин симпатизант. През годините е правил само едно дарение на формацията на премиера Бойко Борисов. Става въпрос за 30 000 лева, дарени на ГЕРБ за евроизборите през 2007 г.

Цветанов обаче отрече твърденията, че се е познавал добре с Христов още преди създаването на ГЕРБ, както и че през 2011 г. е имало идея той да бъде издигнат от партията за кандидат-кмет на Велико Търново. Според депутата убитият бизнесмен никога не е имал политически цели и амбиции.

Междувременно източници от разследването съобщиха пред БНР, че оръжието, с което е убит Христов, е чешки картечен пистолет "Скорпион". Според официалните твърдения на разследващите те все още проверяват всички възможни версии за покушението.

"Работим активно и по отвличанията, и по разбиване на банкоматите. По вчерашния случай с убития биззнесмен правим всичко възможно да разкрием какво е станало. Работим по всички версии. Първата е че работим по неговия бизнес и личен живот", коментира след КСНС вътрешният министър Валентин Радев.

В опит да опровергае за пореден път впечатлението, че има ескалация на престъпността, напомняща за ситуацията през 90-те години, МВР шефът отбеляза, че през 2016 г. са били разкрити 85% от убийствата, а през миналата година – 100%.

"Извън КСНС обсъдихме и тревожното натрупване на тежки криминални престъпления напоследък", коментира от своя страна президентът Румен Радев, подчертавайки, че "МВР полага всички усилия за тяхното разкриване".

"Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността", добави държавния глава след заседанието.

Човекът на Цветанов във Велико Търново

Евентуална връзка на "Наглите" с покушението на Христов допусна и бившият вътрешен министър от тройната коалиция Румен Петков.

"Първото, което ще ви кажат във Велико Търново, е че това е човекът на Цветанов", добави Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред Нова телевизия.

Според него Христов е противоречива личност. Бизнесменът е притежавал охранителната фирма "Дито" ООД, която охранява най-големите захарни заводи у нас. "Той тогава е бил 25-27-годишен и някой му е помогнал. Това, което се твърди в района е, че "Мултигруп" са искали да вземат завода", каза Безлов.

"За пръв път неговото име се появява в медиите през 1993 г. Той е интересен за медиите като част от борческата империя. И сам той се определя като част от нея", коментира и журналистката Анна Заркова.

Бивш сикаджия като Борисов, бивш портиер като Косьо Самоковеца

"Той е част от борческата империя, бивш сикаджия като премиера Борисов, бивш портиер като Косьо Самоковеца, приватизатор. В "Лактима" той влага почти 2 милиона, после е работодател на 300 души, автор е на прекрасния проект "Търново Хилс" и през 2007 г. е най-големият спонсор на ГЕРБ във Велико Търново", продължи Заркова.

"Тази биография не ви ли напомня нещо от един италински филм за мафията", попита риторично тя.

"Той казва: Бил съм в Афганистан, като се върнах в България бях продавач на сергия за зеленчуци, направих фирма, охранителна фирма, после и верига от фирми, която е на входа и на изхода на захарните заводи в Горна Оряховица", цитира Заркова интервюта на убития през годините.

Петър Христов е собственик на холдинга "Пропъртис Мениджмънт Груп", който обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, финансови и консултанстски компании.

Роден е на 17 ноември 1968 г. в Силистра, израснал е в Самоводене. Възпитаник на средното сержантско военно училище в Горна Оряховица и Висшето военно училище във Велико Търново. Завършил е пълния курс на обучение със степен магистър по финанси в Стопанската академия в Свищов.

През 2011 г. е член на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет и на консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2008 г. е удостоен с наградата "Велико Търново" за принос в развитието на града, а през 2009 г. - с приза "Дарител" на Националното сдружение на общините. Семеен, дъщеря му Михаела е на 22, а синът му Петър – на 9 години.

Според публикации в медиите, Христов е сред гравитиращите около силовата групировка СИК, с която е свързван и самият Бойко Борисов.

Христов е един от основните спонсори за лечението на Мануела Горсова, момичето, което изпадна в будна кома след катастрофа, причинена от шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки.

През 2013 г. Петър Христов е издигнат от три организации на ГЕРБ за кандидат за депутат, но той си прави отвод като казва, че ще е по-полезен като бизнесмен. През 2014 г. той получава от името на "Лактима" ЕАД специален приз "Скритото добро" от Столичната община. Причината – компанията участва в много инициативи на общината, активно подпомага благотворителната кампания "Нека бъдем по-добри".

Споделяне

Още от България