Петър Стоянов сдаде и лидерския пост в ПГ

Петър Стоянов сдаде и лидерския пост в ПГ

В понеделник сутринта Петър Стоянов ритуално предаде на новоизбрания син лидер Пламен Юруков ключовете от председателския кабинет на “Раковски” 134 и обяви, че напуска и ръководния пост на парламентарната група (ПГ) и остава редови депутат. Той позира пред камерите с Юруков, повтори, че му желае успех и е на разположение да помага, след което си тръгна.

След серия изборни загуби СДС проведе в неделя извънредна конференция, която по ясен начин загърби партийните кандидати за лидерския пост и предпочете 44 - годишния бизнесмен Пламен Юруков, собственик на “Спетема” кафе.

Сините обновиха и Националния изпълнителен съвет (НИС). С най-много гласове в него бяха избрани Любов Панайотова, бивш зам.-министър на икономиката, членът на предишния НСИ Господин Тонев, варненският депутат Димитър Димитров и финансовият директор на партията Данаил Иванов.  Освен тях в НИС влязоха Дора Христова, шеф на СДС – Кърджали, Ергин Емин, член на НИС отпреди ръководството на Петър Стоянов, д-р Цветан Костов и “ветеранът” Александър Йорданов.

Съгласно устава аз не мога да посочвам екип, каза в понеделник Юруков в предаването “Денят започва” на БНТ. “Но аз посочих проекта, визията за развитие на СДС и местните организации трябваше да изберат кой от тях е най-подходящ за този иновационен проект. Така че има едно съобразяване между проект и хора, които са подходящи за осъществяването му”, коментира той състава на НИС.

На първото си заседание тази сутрин НИС е решил на 24 юли да свика Национален съвет, който да избере секретар и заместник-секретар, контролен съвет и предизборен щаб. Следващата седмица на среща с настоящите кметове на СДС ще бъдат обсъдени предстоящите местни избори, подготовката за които “започва днес”, както обяви Юруков.

На тръгване Петър Стоянов определи символичното предаване на ключовете като важен акт с оглед на традициите на СДС, тъй като, по думите му, една партия има авторитет тогава, когато спазва традицията.

От днес фондация "Демокрация" преминава в ръцете на новото ръководство, а в. "Демокрация" е владение на СДС, каза Петър Стоянов.

Юруков повтори, че БСП е основният политически противник на СДС, а за евентуални коалиции и партньорства каза, че “има нагласа за сътрудничество и политически дебат”.

Ще си сътрудничим с всички, които споделят нашите идеи и сме близки като ценности, “но с кой точно от, кога и по какъв начин, това ще бъде решение на политическото ръководство на СДС”, каза новият лидер пред БНТ.

Той отказа да конкретизира с обяснението:”По едно кафе аз мога да пия с всеки, то кафето е за всички, за разлика от политиката. И именно поради това решението за всякакъв съюз, за всякакви съвместни действия трябва да бъде взето от максимално широк форум, за да бъдат отчетени абсолютно всички основания, мотиви, които след това могат да повлияят на мотивацията на местните организации”.

ДСБ са най-близко до нас

ДСБ са най-близко до нас, заяви Юруков. “Но трябва да имаме предвид, че ние също така преживяхме един много тежък развод, в който се казаха много силни думи, много тежки неща”, добави той.

Запитан трябва ли според него ДСБ да преизбере лидера си Иван Костов, Юруков отговори, че всеки подрежда неговата си къща и ДСБ ще вземе решението, което отговаря на тяхната нагласа и визия за бъдещето. “Ние при всички случаи ще го приветстваме, каквото и да бъде то”, заяви Пламен Юруков.

СДС няма проект за развитие на София

Той даде индиректна негативна оценка на основния си конкурент за лидерския пост в СДС – шефа на синята общинска група в София Стефан Иванов, като посочи, че партията няма проект за развитие на столицата. Така Юруков обясни защо организацията за местните избори наесен няма да започне с кандидатира за кмет, а с подготовка на проект.

“Смятам, че проектът трябва да бъде готов до два месеца, а през това време ще се определи ясно и профилът на подходящия човек, който да изпълни проекта.”

По думите на Юруков кметската кандидатура на СДС в София “може да бъде споделена, може да бъде, да кажем, и кандидатура на друга сродна партия, която ние да приемем или която заедно да изберем”.

Юруков избегна позиция за ГЕРБ

С обяснението, че не е “политически коментатор и анализатор”, а лидер на политическа партия, Юруков отказа да коментира каква партия е ГЕРБ. Допълни, че макар и избран преди броени часове се вживял в новата си роля и “затова не бих искал да заемам позиция, защото всяка позиция предопределя по-нататъшни отношения, което в случая смятам, че не е в интереса на СДС”.

Възнамерява да правят политика, която ПГ да провежда

Пламен Юруков възнамерява да работят нормално с ПГ на СДС. Той определи като “интересно” предложението на Александър Йорданов сините депутати да напуснат Народното събрание, защото техният истински парламент били гражданите на страната, като уточни, че това предложение не е прието.

Групата на СДС трябва да води тази политика, “която централата ще произвежда и ще ѝ я подава. И голяма част от тази политика ще се изработва и заедно”, каза Юруков. Подчерта, че важното е да има политика, която да се защитава, и няма проблем по отношение на хората.

Настоящата коалиция не е в състояние за изпълни реформите

Запитан следва ли да се говори за предсрочни избори при състоянието, в което е СДС, Пламен Юруков отговори утвърдително. Той смята, че СДС има много голям потенциал от гледна точна на симпатизанти, които биха го подкрепили при промяна на неговата политика.

Според лидера на СДС има и обективна възможност да се стигне до правителствена криза, тъй като се задълбочава кризата в нереформирания публичен сектор и хората излизат на улицата. Причините затова са, че “реформите, които започна правителството на СДС 1997-2001 г., след това бяха спрени и по този начин основни сфери в публичния сектор останаха нереформирани”, каза Юруков.

“Тази коалиция не е в състояние да осъществи изключително важните реформи за България. Това са реформите в образованието, в здравеопазването, в съдебната система, в системата за сигурността”. Затова ние максимално бързо трябва да бъдем готови с нашите проекти за реформи на СДС, посочи новият лидер на СДС.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?