Петдесет души се водят за изчезнали след нападението срещу хотел в Кения

Сн. ЕПА/БГНЕС

Петдесет души, за които се смята, че са били в хотелския комплекс в кенийската столица Найроби при вчерашното нападение, днес още се водят за изчезнали, съобщи Червеният кръст, цитиран от Ройтерс.

Това стана броени часове след като президентът на Кения обяви, че смъртоносната обсада е приключила.

Най-малко 14 души бяха убити, а над 700 - евакуирани от хотелския комплекс в Найроби, каза държавният глава Ухуру Кениата.

Смъртоносната атака срещу хотелския комплекс е извършена от петима терористи, които са загинали, съобщи началникът на кенийската полиция Джоузеф Бойнет, цитиран от Франс прес.

Той уточни, че единият от нападателите се е самовзривил, двама са били убити през нощта, а двама - днес на разсъмване.

В ход е прочистване на комплекса, а сапьори ще обезвредят неексплодирали гранати, оставени от терористите. Бойнет предупреди хората да не се стряскат от евентуални нови взривове в района.

Отговорност за продължилото 20 часа нападение пое радикалната ислямистка групировка Аш Шабаб от съседна Кения.

Атаката започна около 15.00 часа местно време, с експлозии на няколко автомобила пред банка, последвани от взрив на атентатор самоубиец в хотелското лоби, заяви началникът на националната полиция. Кадри от охранителни камери показаха трима нападатели, облечени в черно, да тичат през паркинга, последвани малко по-късно от четвърти. Единият бил със зелен пояс с гранати.

Сред жертвите на нападението са британец и американец, съобщи Ройтерс, като се позовава на служител в местната морга. Телата били идентифицирани по личните документи на жертвите. Останалите убити били кенийци, а двама нямали документи за самоличност.

Споделяне

Още от Свят